Mutterschutz, Elternzeit w NIemczch

• Autor wątku Autor wątku 500123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
5

500123456

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam

na początku chciała bym pozdrowić wszystkich

Mam kilka pytań które mnie nurtują w związku z Mutterschutz, Elternzeit w Niemczech.
Zacznę wiec do początku w Niemczech pracuje już 22 miesiące najpierw w jednej pracy potem w drugiej(obie na pełny etat, ciąg jest zachowany). Niedawno dowiedziałam się ze jestem w ciąży po przedstawieniu zaświadczenia od ginekologa dostałem w pracy (zakaz pracy Beschäftigungsverbot). Jestem na tym zakazie do końca lutego po czym kończy mi się umowa o pracę. Już zarejestrowałam się w Urzędzie pracy w Niemczech z tego co się orientuje będę dostawać Arbeitslosengeld I.
I teraz nie wiem dokładnie jak to będzie z Mutterschutz. Wiem ze ginekolog musi wystawić zaświadczenie o planowanym terminie porodu i z tym zaświadczeniem lecz nie starszym niż 7 dni muszę to wysłać. Włsanie moje pytanie gdzie to mam wysłać do kasy chorych? do Urzędu pracy gdzie będę zameldowana jako osoba bezrobotna? I gdzie potem zgłosić Elternzeit i jak wypełnić dokumenty na Elterngeld.

Pozdrawiam Anna

A kto Ciebie zarejestrował w Urzędzie Pracy??? Powiedziałaś, że miałaś Beschaeftigungsverbot bo jesteś w ciąży? Pierwszy raz spotykam się, że ciężarna w zaawansowanej ciąży została zarejestrowana. Zarejestrować może się tylko i wyłącznie osoba, która jest gotowa i zdolna natychmiast podjąc prace zarobkową. A Ty mając Beschaeftigungsverbot nie jesteś, a już na pewno nie jesli akurat zaczyna się Mutterschutz.

unowa mi sie konczy pod koniec lutego.
zarejestrowałam sie jeszcze w grudniu, 3 mies przed końcem umowy, w pismach z urzedu pracy pozaznaczałam ze jestem w ciąży, ksero zaswiadczenia tez Pani z UP w DE sobie skserowała. Do rozwiazania jest jescze 5 mies.

Powrót