Muzeum a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku 2jacks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

2jacks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry. Chciałbym dopytać o kwestię opłat za korzystanie z obrazów dzieł sztuki, których prawa autorskie należą do muzeum narodowego.

Muzea dygitalizują swoje zbiory. Te zdygitalizowane obrazy są udostępniane..jednak na różnych prawach. Niektóre muzea nie pobierają opłat na korzystanie ze zdjęć dzieł sztuki jakie posiadają(są opłaty jednorazowe za plik). Tak funkcjonuje między innymi Muzeum Narodowe w Warszawie. Nie wiem jak to wygląda na zachodzie.

Muzeum Zamek Królewski w Warszawie pobiera jednak opłaty. Problem w tym, że są one dla mnie zaporowe . Chcę zająć się takim swoim małym biznesem i chcę oferować grafiki na zasadzie banku zdjęć. Tak jak istnieją stockowe banki zdjęć. Tak samo ja chcę zgromadzić odpowiednią ilość zdjęć i je oferować do wyboru klienta końcowego. nie jest to produkcja masowa, nie ma tu hurtu itd...
Nie podpisuję umowy na produkcję na tyś egzemplarzy jakiegoś produktu.
Z tego też powodu ceny za korzystanie ze zdjęć muzeum Zamek Królewski są dla mnie zaporowe. Mój przedział zaczyna w dziale materiały handlowe(do sprzedaży) w przedziale do 5000...opłata za zdjęcie to 500 zł na rok. Ja podejrzewam że na początku sprzedawałbym tego po kilka miesięcznie(jeśli biznes wypali). Przy zysku rządu kilkadziesiąt zł to jest dla mnie za dużo.
Mam wrażenie że oni nie brali tego rodzaju działalności pod uwagę

Teraz moje pytanie. Oni przecież są placówką publiczną. Funkcjonują także z moich pieniędzy. Czy to jest w porządku, że jako obywatel nie mogę skorzystać z tych zbiorów? Czy mam prawo prosić o dopasowanie oferty w taki sposób żeby osoby takie jak ja też mogły z tych zbirów korzystać?...W końcu oni nie są placówką handlową. 500 zł za zdjęcie to jest dużo...ilustratorzy/graficy tyle za ilustrację nie biorą. Są profesjonaliści co tyle za swoje zdjęcia nie biorą itd...A oni mają 500 zł abonamentu rocznego.

Drugie pytanie to czy ja mogę zrobić sam takowe zdjęcie? Czy to nic nie zmienia. Bo prawa autorskie ma muzeum i nadal obowiązuje mnie ich cennik?

Dodam że samo muzeum nie ma zamiaru mi odpisać. Sprawa nie jest dla mnie też tak ważna, żeby się tam do nich dobijać...jednakże trochę mnie to wszystko zastanawia.

2jacks napisał:
... dzieł sztuki, których prawa autorskie należą do muzeum narodowego. ...
Posiadanie egzemplarza utworu, nawet oryginalnego nie oznacza automatycznie posiadania do niego praw autorskich majątkowych.
2jacks napisał:
... Te zdygitalizowane obrazy są udostępniane. ...
Nie stanowią one osobnych utworów, nadal mamy do czynienia z tym samym utworem lecz w innej formie, na innym nośniku. Nie jest to nawet opracowanie.

Na jakiej podstawie twierdzisz, że Muzeum posiada prawa autorskie majątkowe?

Pisaliśmy już o tym, płaskie zdjęcie odwzorowujące wyłącznie fotografowany obraz nie stanowi osobnego utworu.

Udostępnianie reprodukcji i zdjęć / Działalność naukowa / Muzeum Narodowe

punkt 3 i 4.

Nie udostępniają zdjęć których nie są właścicielem, czyli wszystkich których rozpowszechniają właścicielem być muszą.

ale generalnie nie wiem co chcesz mi powiedzieć. Czyli co? To w takim razie na jakiej podstawie ja mam płacić za prawa do korzystania ze zdjęcia skoro to nie muzeum ma prawa własności?...no i jak oni ustalają cennik?

2jacks napisał:
... ale generalnie nie wiem co chcesz mi powiedzieć. ...
Że te zdjęcia nie są osobnymi utworami, a na rozporządzanie cudzym utworem niezbędna jest zgoda autora/uprawnionego.
2jacks napisał:
... Chcę zająć się takim swoim małym biznesem i chcę oferować grafiki na zasadzie banku zdjęć. ...
Zatem, żeby to robić musisz właśnie taką zgodę posiadać.
2jacks napisał:
... Czy to jest w porządku, że jako obywatel nie mogę skorzystać z tych zbiorów? ...
Póki trwają prawa autorskie majątkowe do wystawionych tam utworów możesz korzystać tylko za zgodą uprawnionych.

2jacks napisał:
... skoro to nie muzeum ma prawa własności? ...
Przeczytaj dokładnie p.4. Tymi prawami mogą być tylko prawa autorskie majątkowe lub odpowiednia licencja na korzystanie z utworu.
2jacks napisał:
... To w takim razie na jakiej podstawie ja mam płacić za prawa do korzystania ze zdjęcia ...
Ustawa o muzeach: Art. 25. i następne.

Ostatnia edycja:
Powrót