Muzyka do krótkiego filmu promującego stronę

• Autor wątku Autor wątku djgrin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

djgrin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie.
Zajmuję się właśnie tworzeniem pewnego portalu internetowego i chciałbym zmontować krótki filmik, prezentujący jego treści. Chciałbym też, żeby w tle słychać było pewien utwór (polski wykonawca). Filmik ten chciałbym umieścić na tej właśnie stronie (jako zapowiedź portalu, który powstaje). Czy legalne jest wykorzystanie jakiegoś fragmentu (jakaś określona długość) tego utworu w takiej sytuacji? Czy muszę mieć zgodę tego zespołu/płacić zaiksy?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Musi Pan mieć zgodę zespołu lub zapłacić zaiksowi (org. zbior. zarządzania). Przy jednym utworze, bardziej opłaca się do pierwsze rozwiązanie.

Ok, a w takim razie prosze mi powiedziec: co, gdyby byl to utwor opublikowany na stronie jamendo.com z licencja pozwalajaca na uzycie niekomercyjne (tworzony przeze mnie portal jest darmowy, nie czerpie zyskow z reklam ani nie przynosi innych korzysci)? Czy moge taki utwor wykorzystac do "promocji" (raczej prezentacji) tej strony?

Z tego co zauwazyłem na stronie zamieszczone są utwory, umieszczona tam przez ich autorówna licencji Creative Commons. Przyjmując, że to założenie jest prawdziwe i że nikt kto nie jest autorem tej muzyki jej tam nie umieszczał (np. jakiś koleś by umieścił piosenke Madonny to nie znaczy ze teraz jest ona na wolnej licencji, bo została umieszczona tam bezprawnie) to nie widze przeszkód.

Dziekuje serdecznie za szybka odpowiedz - o to wlasnie mi chodzilo ;).
Gratuluje ciekawego forum. Pozdrawiam

Powrót