Muzyka do wykorzystania w filmie amatorskim?

• Autor wątku Autor wątku nekkoru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nekkoru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, mam pytanie jeśli chodzi o możliwości wmontowania muzyki do amatorskich filmów (np. na konkursy filmowe, festiwale ale i także dla własnej satysfakcji).

1. Czy mogę wykorzystać muzykę z fanowskich modyfikacji do gier? Muzyka często robiona jest przez muzyków-amatorów którzy nawet nie mają swoich własnych stron (A o prawach autorskich do takich utworów nigdzie nie piszę) którzy nie mają zamiaru zarabiać na swoich produkcjach a tylko wzbogacają modyfikację do gry (przypominam że chodzi mi o DARMOWE modyfikacje do gier - robione przez fanów).

2. Czy produkty tej firmy ( VIDEO COPILOT | After Effects Tutorials, Plug-ins and Stock Footage for Post Production Professionals ) są na licencji royality free? Tzn. Tylko raz zapłącę i mogę je do woli wykorzystywać w swoich produkcjach (szczególnie jeśli chodzi o "pro scores" i "Designer Sound FX") ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam, nekkoru.

nekkoru napisał:
1. Czy mogę wykorzystać muzykę z fanowskich modyfikacji do gier? Muzyka często robiona jest przez muzyków-amatorów którzy nawet nie mają swoich własnych stron (A o prawach autorskich do takich utworów nigdzie nie piszę) którzy nie mają zamiaru zarabiać na swoich produkcjach a tylko wzbogacają modyfikację do gry (przypominam że chodzi mi o DARMOWE modyfikacje do gier - robione przez fanów).
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html. I nie ma znaczenia, czy są to przykładowo kompozycje profesjonalistów czy amatorów. Na wykorzystanie więc utworów stworzonych i / lub wykonywanych przez inne osoby - w ogólności zgoda na takie wykorzystanie powinna być, chyba, że autor wyraźnie określa, że jego utwory / wykonanie można wykorzystywać w dowolnych celach.

W określonych sytuacjach można korzystać z utworów bez konieczności uzyskiwania zgody na wykorzystanie utworów, np. do użytku osobistego. Więcej - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html. Czyli dla własnego użytku i satysfakcji - można korzystać z utworów, ale już w przypadku własnych utworów, w których wykorzystywane byłyby inne utwory, z przeznaczeniem na konkursy czy festiwale, należy posiadać zgody.
Czy produkty tej firmy ( VIDEO COPILOT | After Effects Tutorials, Plug-ins and Stock Footage for Post Production Professionals ) są na licencji royality free? Tzn. Tylko raz zapłącę i mogę je do woli wykorzystywać w swoich produkcjach (szczególnie jeśli chodzi o "pro scores" i "Designer Sound FX") ?
Sadząc po zapisie typu:"Royalty Free Sound FX for all your productions " - to tak. Ale to jest tylko informacja, należałoby zapoznać się z całością licencji. Zawsze w razie wątpliwości, można napisać do PRODUCENTA maila z zapytaniem - co jest JEDYNYM PEWNYM źródłem informacji o interpretacji danej licencji.

Powrót