Muzyka klasyczna a edukacja

• Autor wątku Autor wątku PawelF
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PawelF

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam drogich forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie praw autorskich do muzyki. Jestem na etapie pisania pracy magisterskiej z e-learningu. Ściśle mówiąc projektuje wykłady, które bedą wykorzystywane na uczelni w ramach pomocy edukacyjnych. Jeśli państwo nie wiedzą to e-leraning jest nową formą nauczania na odległość. Może być wykonywane za pośrednictwem internetu. Chcę aby podaczac takiego wykładu w tle leciała muzyka Mozarta, który w moim mniemaniu jest najlepszy do edukacji. Moje pytania to:
Czy muzyke klasyczną w ramach pomocy edukacyjnej moge wykorzystywać za darmo?
Czy musze zgłosić sie do jakieś firmy fonograficznej czy wsytarczy bezpośrednio do np. RPO (The Royal Philharmonic Orchestra) ?
Jak to wygląda z strony prawnej? Jak wiadomo w internecie można tych utworów znaleźć mase. Z góry dziekuje za pomoc.
Tak na zakończenie jeśli ktoś wie z kim powinienem sie skontaktować w kwestii użycia muzyki Mozarta będe wdzieczny. pozdrawiam

Tak, jesli prawa autorskie majątkowe wygasły - zazwyzaj liczy się 70 lat od śmierci twórcy chyba ze inne okoliczności występują (art. 36-40 ustawy o prawach autorski i prawach pokrewnych).

Znalazlem cos takiego
"Zgodnie z ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jedn. Dz.U. Nr 80 z 2000
r. poz.904, Dz.U. z 2002 r. Nr 197 poz.1662) i ostatnia jej nowelizacja uchwalona przez
Sejm 1 kwietnia 2004 roku (Dz.U z 2004 r. Nr 91 poz.869) instytucje oswiatowe (czyli te,
które zostały wpisane do rejestrów Ministra Edukacji lub kuratora oswiaty: szkoły
podstawowe, gimnazja, licea, szkoły zawodowe, muzyczne itp.) moga bez zgody twórców,
artystów wykonawców, producentów, nadawców, wydawców i bez zapłaty im
wynagrodzenia korzystac z rozpowszechnionych utworów i pozostałych dóbr pokrewnych,
jedynie w celach dydaktycznych.
"
Przeciez to jest tylko w celach edukacyjnych. Nikt nie ponosi z racji tego zadnych korzysci majatkowych.

Powrót