Muzyka - loga w teledysku

• Autor wątku Autor wątku Kamil.F
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil.F

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

jestem producentem hip-hopowym, a raczej domowym amatorem. Nie należy pod żadną*wytwórnie muzyczną ani nie mam z nikim kontraktu podpisanego jest to czysta amatorka tworzoną pracą moich własnych rąk.

Mam pytanie : Tworząc teledysk z różnych slajdów, mogę wykorzystać czudze logo nie ponosząc przy tym żadnej odpowiedzielności karnej?

Czyli .. leci teledysk, i nagle pojawia się logo np. onet.pl a następnie to samo logo wtopione w inne zdjęcie i oczywiście podkład vocalny mówiący na temat tej strony lub innej.

P.S Prosiłbym o potwierdzenie swojej wypowiedzi odopowiednim linkiem lub wklejoną treścią i podaniem źródła tekstu.

Na takie wykorzystanie loga potrzebna jest zgoda podmiotów uprawnionych, czyli np właściciela onetu

Podstawa prawna? Prawa autorskie i prawa pokrewne:
Przepis prawny:

Art. 17. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, twórcy przysługuje wyłączne prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu.

Tak.. ale słyszałem od jednego z producentów który zajmuje się*tym bardziej profesjonalnie że :

Jeśli nie działam że tak powiem "Komercyjnie" nie podlegam pod nikogo, nie mam podpisanego kontraktu to mogę wrzucać co tylko mi na sercu leży

Tak, jeśli chce się potem ten teledysk puścić np w domowym zaciszu :)

Komercyjne czy nie... nie ma znaczenia przy licencji ustawowej w tym wypadku. Inna sprawa - to motywy działania producentów - jeśli widzą ze nie przynosi im to uszczerbku, jest to np. non-profit to poprostu zaniechają ściagania.

Pozatym nie ma ustawowego okreslenia "uzytkowania komercyjnego" wiec kazdy moze to interpretować inaczej.

Okej, dziękuje bardzo za pomoc.

Ostatnia rzecz, czy to według was podlega wyżej wymienionemu problemowi?
Nie to że uparłem się na onet.pl ale pierwsze co mi na myśl przyszło :confused:

25946319.jpg

Powrót