Muzyka na stronie www

• Autor wątku Autor wątku luap13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luap13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

W jaki sposób można zmiecic muzykę na tronie www ktora jest chroniona prawami autorskimi??Jak uzyskać pozwolenie, jak wyglada proces? Czy gdy posiadam oryginalną płytę i zamieszcze z niej utwor tylko do ODTWARZANIA na stronie to lamie prawa autorskie??

Pozdrawiam

Czy gdy posiadam oryginalną płytę i zamieszcze z niej utwor tylko do ODTWARZANIA na stronie to lamie prawa autorskie?
Tak

Jak uzyskać pozwolenie, jak wyglada proces?
Zgłosić się do odpowiedniej organizacji zbiorowego zarządzania, np ZAIKS. Ewentualnie jak to konkretny autor, to do niego mozna bezposrednio się zgłosić.

Słyszałem że można wykorzystać coś koło 30 sekund utworu bez zgody??Czy to prawda? Jeśli tak to jak wygląda zaogrąglenie 30 sekund jako jeden ciąg w świetle przepisów??

Pozdrawiam

luap13 napisał:
Słyszałem że można wykorzystać coś koło 30 sekund utworu bez zgody??
Właśnie jest mnóstwo ludzi o tym słyszało - tylko nie za bardzo wiadomo skąd. Bo przepisy nic o tym nie mówią.

Jedyne co mi przychodzi do głowy w tej kwestii, to próba zastosowania Art. 25. 1. 5) UoPAiPP
Z tym, że przepis ten po pierwsze, nie mówi nic o Internecie, a po drugie nie wiem czy 30 sekund z każdego z kilkunastu kawałków na płycie można nazwać "krótkim streszczeniem".

Ja bym się bał oprzeć w tej sytuacji o ten przepis, szczególnie znając praktykę i chciwość instytucji takich, jak ZAiKS.

Zastosowanie może mieć prawo cytatu ale nie w kazdym wypadku.. więcej temacie przyklejonym. Tylko jak mówie - jest to interpretacja, którą można bronić, ale nie wybronić.

Powrót