Muzyka na WWW

• Autor wątku Autor wątku kamcom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamcom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Czy złamaniem prawa jest zamieszczenie utworu muzycznego na WWW, ale nie do ściągnięcia a jedynie do posłuchania...

Chodzi mi o stronę http://www.ht-arena.com/dwojka

Nie chciałbym przez przypadek narobić sobie kłopotów zamieszczając tam muzyczkę, czy taki sposób jej zamieszczenia jest złamaniem prawa?

kazdy sposob zamieszania na stronie www tak aby kazdy mogl miec dostep w czasie i miejscu dla siebie wybranym (w skrocie rozpowszechnianie w necie) bedzie niezgodny z prawem jesli nie masz zgody autora.
Nie wnikając w strukturę tej strony, bo nie patrzyłem na nią :P

a co jeśli na stronie w tle słyszymy muzykę odtwarzaną z innego portalu, np. wrzuta.pl ? Kto wtedy ponosi odpowiedzialność? Administratorzy wrzuty zrzucają winę na tych co muzykę wrzucają, więc i w tym przypadku ewentualna odpowiedzialność ponoszona jest przez wrzucającego muzykę na serwery wrzuty?

Mam pytanie czy przerobione midi innego wykonawcy np.- inna tonacja może być legalnie sprzedawane na rynku w Polsce.
:D

Nie. Zmieniają się nuty, ale linia melodyczna pozostaje ta sama właściwie. Będzie to opracowanie, na które trzeba mieć zezwolenie, żeby rozpowszechniać.

Ja zaś mam pytanie takie: czy wstawienie teledysku z you tube na forum dyskusyjne jest zabronione? jak się tu sprawa ma z you tube?

Powrót