Muzyka w filmie non-profit

• Autor wątku Autor wątku Eplik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Eplik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Przepraszam jeśli temat się już pojawił...
Nagrywam film amatorski non-profit. Chcę użyć pewnych utworów w filmie. Czy mogę to zrobić bez zgody autorów? Nie do wszystkich mogę dotrzeć. W napisach końcowych umieszczę wykonawców.
Mam w planach film posyłać też na konkursy, wstawić na YT, pokazywać znajomym, ale jako tako nie będę na tym zarabiać.

Eplik napisał:
... Chcę użyć pewnych utworów w filmie. Czy mogę to zrobić bez zgody autorów? ...
Nie, jeśli prawa autorskie majątkowe jeszcze nie wygasły.

Zależy jakie to utwory. Są w sieci banki muzyki zarówno darmowe jak i płatne, na których jest udostępniona muzyka do stosowania w filmach. O tym czy możesz użyć danego utworu świadczą zapisy licencji, którą nabędziesz (są też licencje darmowe). Generalnie w licencjach jest bardzo dużo zmiennych. Sam się kiedyś naciąłem i skorzystałem z utworu, który miał licencje darmową nawet do użytku komercyjnego ale zawierała kruczek mówiący o tym, że możesz za darmo puszczać go w radiu ale nie może być częścią innego utworu - filmu. Za licencje na film zawołali 400$. Tak więc wszystko zależy co to za utwory i jakie jest ich źródło oraz zapisy licencyjne. Jeśli chodzi o utwory znanych artystów to tu musisz kontaktować się z ich wydawcami. Czasami mogą się zgodzić na użycie utworu nieodpłatnie lub za symboliczną złotówkę. Oczywiście jak już wyżej LeszsekS napisał są też utwory, których prawa majątkowe wygasły.

dimgraf napisał:
... których prawa majątkowe wygasły.
Lecz należy pamiętać, że mogą istnieć prawa do wykonań artystycznych utworów, które zechce się wykorzystywać.

Powrót