muzyka w sklepie

• Autor wątku Autor wątku jambo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jambo

Użytkownik
Odpowiedzi
31
witam,

otwieram sklep odzieżowy. aby rozluźnić klientów chcę im uprzyjemniać zakupy muzyką.
czy mogę puszczać muzykę z cd jeśli piosenki nie są w oryginalnych wersjach tylko w remixach ? chciałem czerpać muzykę ze strony djwitek.prv.pl, nagrywać na cd i puszczać w sklepie.
jeśli takim sposobem to będzie nielegalne, to czy mogę puszczać radio internetowe ?

Witam,
Potrzebna jest zgoda ZAiKS na odtwarzanie utworów w miejscach publicznych. Dobrym rozwiązaniem jest radio internetowe. Nie wyklucza to opłaty licencyjnej, ale jest tańszym rozwiązaniem niż opłata za pojedyncze utwory.

jambo napisał:
jeśli takim sposobem to będzie nielegalne
Ja mam wątpliwości co do legalności tego DJ Witka. Jeśli pisze, że pliki na jego stronie są umieszczane tylko dla osobistego użytku autorów serwisu, jeśli pisze, że po ściągnięciu należy je skasować po upływie 24 godzin, jeśli pisze, że umieszcza je dla "dobra społecznego" po to aby zachęcić ludzi do kupowania płyt, jeśli powołuje się na "Ustawę o prawie autorskim z dnia 1 sierpnia 2000 roku" (Internetowy System Aktów Prawnych nie zawiera czegoś takiego. Z 1 sierpnia 2000 to jest porozumienie między Polską a Białorusią, oświadczenie rządowe o utracie ważności jakiejś konwencji między Polską a Mongolią oraz jakieś rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej)...

Są "24 godziny", jest Internet Privacy Act, jest "Ustawa z dnia 1 sierpnia 2000", jest "niemożliwość dostania dwóch mandatów za to samo tego samego dnia", pewnie jest nawet coś takiego: "Konstytucja RP jest ważniejsza niż jakieś tam przeciwdziałanie narkomanii. Każdy może wyznawać taką religię jaką chce. My mamy swoją religię, która każe nam zażywać LSD przez co łączymy się z naszym Bogiem. W czasie naszych doświadczeń mistycznych robimy to co każą nam głosy, które słyszymy bo są to głosy samego Boga. Skoro Bóg kazał mi iść i stłuc szybę w samochodzie to znaczy, że tak trzeba. Co prawda chrześcijaństwo i islam istnieją o wiele dłużej i mają o wiele więcej wyznawców niż my ale jesteśmy tak samo dobrzy jak oni. Oni też kiedyś istnieli tylko 2 tygodnie i miel tylko 20 wyznawców." a co będzie dalej? Przewidywany tekst, który pojawi się w Internecie za 2-3 lata: "Jeśli jesteś anorektyczką i regularnie chodzisz na rozmowy z psychoterapeutą to możesz bez problemu zdzielić kogoś szklaną butelką w łeb, ukraść kosmetyki ze sklepu albo posiadać narkotyki. Nie spotkają Cię żadne konsekwencje gdyż anoreksja to zaburzenia psychiczne a jak wiadomo ludzie chorzy psychicznie nie idą do więzienia. Czasami sąd wysyła ich do zamkniętych oddziałów szpitali ale skoro Ty regularnie chodzisz na spotkania ze specjalistą to nic Ci nie grozi." (a potem wypowiedź w telewizji: "Nasza Ania to takie dobre dziecko. Ona nigdy by żadnej osoby nie zabiła. Ona przecież jest chora. Skąd my mogli wiedzieć, że wtedy na tej dyskotece będzie pijana i się poszarpie ze swoją najlepszą przyjaciółką? To na pewno był wypadek. Co to teraz będzie... Taki wstyd!")

jambo napisał:
czy mogę puszczać muzykę z cd jeśli piosenki nie są w oryginalnych wersjach tylko w remixach? chciałem czerpać muzykę ze strony djwitek.prv.pl, nagrywać na cd i puszczać w sklepie.
autor remixów (djwojtek) będzie miał w ogólności prawa autorskie do stworzonych przez siebie utworów. Można więc użyć takich remixów tylko za jego zgodą. Jeśli na stronie jest gdzieś wyraźnie powiedziane, że można tych utworów używać w działalności komercyjnej, to tak, choć z tego co napisał TSG, to wątpię....

Inna kwestia, czy djwojtek ma pozwolenia właścicieli praw autorskich do utworów na bazie których tworzy swoje remixy do korzystania z tych remixów (Art.2. - http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html). Jeśli nie ma, to wykorzystując jego muzykę naraziłbyś się na naruszenia praw autorskich właścicieli praw autorskich do utworów pierwotnych.

Najlepiej byłoby napisać do djwojtka...

_chris_ napisał:
Inna kwestia, czy djwojtek ma pozwolenia właścicieli praw autorskich do utworów na bazie których tworzy swoje remixy
DJ Wojtek pisze: "Na promocję większości polskich artystów mamy zgodę lub linki pochodzą ze strefy WP." Z tego co pisze wcześniej i później można wywnioskować, że przez promocję DJ Wojtek rozumie właśnie tworzenie owych remiksów (abstrahując od kwestii prawnych to w pewnym sensie jakaś promocja to jest chociaż ktoś może uznać to nie za promocję swojej muzyki lecz za korzystanie z prawa do parodii itp.). Z tą "strefą WP" to chodzi chyba o mp3.wp.pl (reklamują się jako "Strefa na Twoje nagrania") i wydaje mi się, że choć duża część nagrań umieszczonych w tej "strefie" to efekt działalności początkujących muzyków (którym to Wirtualna Polska ma dawać możliwość dotarcia do milionów) to jednak nie daje to nikomu prawa do rozpowszechniania opracowań ich nagrań (czyli np. remiksów). Zresztą na tej stronie WP promują się nie tylko początkujący artyści ale również ludzie, którzy z nagrywania płyt i dawania koncertów zarabiając na swoje utrzymanie (z tym, że oni umieszczają tam maleńki fragment swojej twórczości - jednym z głównych założeń WP jest to aby można było umieszczone tam nagrania legalnie pobierać i chyba DJ Witek pomylił "legalne ściąganie plików mp3" z możliwością rozpowszechniania opracować).

Powrót