Na czym polega egzekucja z nieruchomości?

• Autor wątku Autor wątku 1zl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1zl

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam.

Mój dłużnik jest mi 2378,66 zł. Oddałem sprawę do sądu i ją wygrałem. Dziś komornik przysłał mi, że dłużnik jest współwłaścicielem nieruchomości. Mam następujące pytania:
1. Jak przebiega zajęcie nieruchomości przez komornika?
2.Czy muszę płacić za wpis do księgi wieczystej o zajęciu przez mnie nieruchomości?
3. Czy będę musiał płacić za wycenę nieruchomości przez rzeczoznawcę?
4. Czy komornik zajmuje też sprzęty domowe na poczet tego długu? Jeżeli nie to co należy zrobić by komornik zajął te sprzęty domowe?
5. Czy dłużnik będzie mógł sprzedać nieruchomość jeżeli jestem wpisany w księdze wieczystej jako jego wierzyciel?

Dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Zobowiązanie niewielkie. A nieruchomość to współwłasność...
Złóż wniosek o zajęcie ruchomości, r-ku bankowych, wynagrodzenia.

Witam.

Byłem dziś u komornika i powiedział mi, że dłużnik rachunki bankowe ma zajęte przez komorników, pobiera emeryturę lecz 2 innych komorników potrąca mu z emerytury pieniądze na rzecz wierzycieli, nie ma ruchomości na siebie zapisanych, auta ma w leasing. Został mu tylko dom.
Mam następujące pytania:

1. Gdybym chciał "wejść" na jego hipotekę to czy komornik nadal będzie próbował ściągać z jego emerytury lub innych źródeł pieniądze by szybciej mnie spłacić?
2. Czy komornik ściągnie od dłużnika koszty które poniosłem wpisując mnie w hipotekę gdy nie oddał mi pieniędzy oraz koszty wzięcia komornika by ściągał należności? (Zapłaciłem komornikowi zaliczkę 127,77 zł za zajęcie się sprawą by ściągnął zaległy dług, wysyłanie pism komorniczych, wywiad).

Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam.

1zl napisał:
Gdybym chciał "wejść" na jego hipotekę to czy komornik nadal będzie próbował ściągać z jego emerytury lub innych źródeł
Egzekucja wg kilku sposobów jest możliwa i najczęściej stosowana. Podziału sumy uzyskanej z egzekucji powinien być stosownie do art. 1025 kpc.

Bedek napisał:
Egzekucja wg kilku sposobów jest możliwa i najczęściej stosowana. Podziału sumy uzyskanej z egzekucji powinien być stosownie do art. 1025 kpc.

Może ktoś wyjaśnić o co chodzi? Bo prawnikiem nie jestem ;)

Jeśli jest kilku wierzycieli - komornik powinien sporządzić plan podziału.
Przepisy poniżej :
Przepis prawny:
art. 1023
§ 1. Organ egzekucyjny sporządza plan podziału pomiędzy wierzycieli sumy uzyskanej z egzekucji z nieruchomości.
§ 2. Plan podziału powinien być sporządzony także wtedy, gdy suma uzyskana przez egzekucję z ruchomości, wynagrodzenia za pracę lub wierzytelności i innych praw majątkowych nie wystarcza na zaspokojenie wszystkich wierzycieli.

art. 1024
§ 1. W planie podziału należy wymienić:
1) sumę ulegającą podziałowi;
2) wierzytelności i prawa osób uczestniczących w podziale;
3) sumę, jaka przypada każdemu z uczestników podziału;
4) sumy, które mają być wypłacone, jak również sumy, które pozostawia się na rachunku depozytowym sądu, ze wskazaniem przyczyn uzasadniających wstrzymanie ich wypłaty;
5) prawa ujawnione przez wpis w księdze wieczystej lub złożenie dokumentów do zbioru, które wygasły wskutek przysądzenia własności.
§ 2. Przy świadczeniach powtarzających się bieżące raty wierzytelności uwzględnia się w planie podziału, jeżeli stały się wymagalne przed datą sporządzenia planu. Odsetki i inne świadczenia bieżące uwzględnia się w wysokości, do jakiej narosły do powyższego terminu. Nie dotyczy to danin publicznych przypadających z nieruchomości.

art. 1025
§ 1. Z kwoty uzyskanej z egzekucji zaspokaja się w następującej kolejności:
1) koszty egzekucyjne,
2) należności alimentacyjne,
3) należności za pracę za okres 3 miesięcy do wysokości najniższego wynagrodzenia za pracę określonego w odrębnych przepisach oraz renty z tytułu odszkodowania za wywołanie choroby, niezdolności do pracy, kalectwa lub śmierci i koszty zwykłego pogrzebu dłużnika,
4) należności zabezpieczone hipoteką morską lub przywilejem na statku morskim,
5) należności zabezpieczone hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym i zastawem skarbowym albo korzystające z ustawowego pierwszeństwa oraz prawa, które ciążyły na nieruchomości przed dokonaniem w księdze wieczystej wpisu o wszczęciu egzekucji lub przed złożeniem do zbioru dokumentów wniosku o dokonanie takiego wpisu,

6) należności za pracę niezaspokojone w kolejności trzeciej,
7) należności, do których stosuje się przepisy działu III ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 i Nr 160, poz. 1083, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 1999 r. Nr 11, poz. 95 i Nr 92, poz. 1062, z 2000 r. Nr 94, poz. 1037, Nr 116, poz. 1216, Nr 120, poz. 1268 i Nr 122, poz. 1315 oraz z 2001 r. Nr 16, poz. 166, Nr 39, poz. 459, Nr 42, poz. 475 i Nr 110, poz. 1189), o ile nie zostały zaspokojone w kolejności piątej,
9) należności wierzycieli, którzy prowadzili egzekucję,
10) inne należności.
§ 2. Po zaspokojeniu wszystkich należności ulegają zaspokojeniu kary pieniężne oraz grzywny sądowe i administracyjne.
§ 3. W równym stopniu z należnością ulegają zaspokojeniu odsetki i koszty postępowania. Z pierwszeństwa równego należnościom kategorii czwartej i piątej korzystają wszystkie roszczenia o świadczenia uboczne objęte zabezpieczeniem na mocy odrębnych przepisów. Roszczenia o świadczenia uboczne nieobjęte zabezpieczeniem zaspokaja się w kategorii dziesiątej, chyba że należność podlegałaby zaspokojeniu w kategorii wcześniejszej. To samo dotyczy roszczeń o świadczenia należne dożywotnikowi.
§ 4. Jeżeli przedmiotem egzekucji jest spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, wierzytelność spółdzielni mieszkaniowej z tytułu nie wniesionego wkładu budowlanego związana z tym prawem ulega zaspokojeniu przed należnością zabezpieczoną na tym prawie hipotecznie.
inne wersje

art. 1026
§ 1. Jeżeli suma objęta podziałem nie wystarcza na zaspokojenie w całości wszystkich należności i praw tej samej kategorii, należności zaliczone w artykule poprzedzającym do kategorii czwartej i piątej będą zaspokojone w kolejności odpowiadającej przysługującemu im pierwszeństwu, inne zaś należności - stosunkowo do wysokości każdej z nich.
§ 2. Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną.
§ 3. W przypadku połączenia postępowań egzekucyjnych toczących się co do kilku nieruchomości tego samego dłużnika, suma przypadająca po zaspokojeniu należności zaliczonych do wyższej kategorii na zaspokojenie ciążących na nieruchomościach hipotek oraz praw i roszczeń, które wygasły wskutek przysądzenia własności, ulega podziałowi na tyle części, ile nieruchomości było przedmiotem połączonych postępowań, w takim stosunku, w jakim wartość poszczególnych nieruchomości pozostawała do wartości całości gospodarczej, którą tworzyły te nieruchomości. Hipoteki, roszczenia i prawa ciążące na nieruchomości zaspokaja się tylko w tej części sumy, która odpowiada wartości obciążonej nimi nieruchomości. Pozostałą część sumy dzieli się stosownie do § 1.

Witam,
Wiem, że to inne pytanie, ale muszę zapytać. Jak odbywa się wpis do hipoteki dłużnika? Może ktoś mi wyjaśnić krok po kroku? Jak długo się na ten wpis czeka? 18 lutego złożyłem wniosek u komornika by wpisał mnie do hipoteki domu jako wierzyciela. A na stronie Portal Podsystemu Dostępu do Centralnej Bazy Danych Ksiąg Wieczystych gdy wpisze numer księgi wieczystej domu to mnie nie ma tam umieszczonego w dziale III.
Zaznaczam, że nie chciałem licytować domu tylko być "wpisany w hipotekę".
Pozdrawiam i proszę o odpowiedz.

1zl napisał:
chciałem tylko być "wpisany w hipotekę".
Może ktoś mi wyjaśnić krok po kroku?
Oczywiście.

1 krok : składamy wniosek i opłacamy
2 krok : odbieramy od listonosza zawiadomienie o wpisie
3 krok : chowamy zawiadomienie do szuflady
4 krok : cieszymy się z "wpisania w hipotekę" :winko:

A wie ktoś może ile czasu się czeka (mniej więcej) za tym, aż Sąd wpisze wierzyciela (czyli mnie) do hipoteki? Opłaciłem 18 lutego koszt wpisania do hipoteki (koszt 50 zł), komornik wysłał do Sądu 22 lutego wniosek by wpisano wierzyciela. We wniosku do komornika napisałem, że dłużnik ma czas 2 tygodnie (ustawowe) by zapłacił wraz z postępowaniem i odsetkami zobowiązanie. Oczywiście nie zrobił tego.

Pozdrawiam.

Złotówka mylisz.
Czym innym jest wpis o ustanowienie hipoteki (koszt 200zl) - nie robi tego komornik
Czym innym jest wpis ostrzeżenie o toczącej się egzekucji - taki wpis zrobi komornik
Czeka sie różnie. W pełnej treści jest wzmianka - chwila wpisu...

Ostrzeżenie o zajęciu nieruchomości dłużnika przez komornika to mi przyszło w 15 lutego listem poleconym. Czyli to jest wpis ostrzeżenie o toczącej się egzekucji? Taki wpis musi być w Księdze wieczystej i dane wierzyciela?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Znasz numer księgi zajrzyj ekw.ms.gow.pl Wpis ostrzeżenie powinien być widoczny w dziale III w aktualnej treści (lewa strona)
Komornik zrobił to co do niego należało...
Dane wierzyciela są w księdze. Komornik wpisuje kwotę wierzytelności. numer akt sprawy, tytuł.
I koniec kropka. Ustanowienie hipoteki (kaucyjnej, zwykłej przymusowej) to inna bajka.

Znam numer księgi. Patrzałem, ale nie ma wpisu. Powiedział mi asesor, że to wpisuje Sąd i on wysłał wniosek o wpisanie mnie do księgi. Czyżby coś kręcił?

Ostatnia edycja:
Nie kręci. Orzecznik w Sądzie Wieczysto - Księgowym wpisze ostrzeżenie i pojawi się we właściwym czasie, nie jesteś jedynym oczekującym na wpis....Spokojnie decyduje chwila wpływu.

korf wybacz. Nie wiedziałem. Jestem zbyt mały na takie sprawy.

Ostatnia edycja:
1zl napisał:
nie chciałem licytować domu
Najpóźniej do roku - trzeba się będzie zdecydować.
Albo wniosek o licytację albo wpis może ulec wykreśleniu.

Witam.

Tydzień temu przyszedł list od komornika, że oddaje sprawę innemu komornikowi, ponieważ dłużnik ma zajętą nieruchomość przez innego komornika. Dziś udałem się do komornika który przejął sprawę i muszę zapłacić 60 zł za poszukiwanie majątku dłużnika (poprzedni komornik to zrobił) oraz 30 zł za wykreślenie wpisu jakiegoś (nie zapamiętałem jakiego). Mam pytania:
1. Dlaczego komornik ten obecny bierze ode mnie opłatę 60 zł za poszukiwanie majątku dłużnika skoro zrobił to poprzedni? Czy ma do tego prawo?
2. Dlaczego obecny komornik nie może się "oprzeć" na poszukiwaniu majątku dłużnika który zrobił poprzedni komornik tylko chce bym zapłacił 60 zł?

Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam.

Komornik pracuje, nie żyje manną z nieba. To jak sprawdzałeś księgę? Nie widziałeś wpisów komornika do którego przekazano akta?
Nie musisz poszukiwać majątku.

Numer księgi wieczystej przekazał tamten komornik u którego założyłem sprawę po raz pierwszy, a ja nie wiedziałem jak poszukać numeru księgi dłużnika.

Ostatnia edycja:
Powrót