Na emeryturę do Niemiec

• Autor wątku Autor wątku Miecznikowka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miecznikowka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jestem Polakiem w wieku emerytalnym, chcę przenieść się na stałe do Niemiec. Kupiłem w Niemczech mieszkanie, mam odpowiednie dochody (z innych krajów) umożliwiające mi zamieszkanie w Niemczech, mam też możliwość przeniesienia mojego ubezpieczenia zdrowotnego z NFZ do AOK, nie byłem karany, myślę więc, że nie powinno być problemów. W Niemczech dostałem meldunek w moim nowym mieszkaniu, z Ausländerbehörde dostałem "Bescheinigung gemeß § 5 FreizügG/EU, z Bundeszentralamt für Steuern dostałem numer identyfikacyjny, mam konto w banku...
- Powiedziano mi, że to wszystko, mogę sobie mieszkać i zyć...

Ale ja mam jakiś niedosyt i czuję się trochę tak jak turysta.
Czytałem i słyszałem, że powinienem wystąpić o pozwolenie na pobyt (Aufenthaltserlaubnis).
Chciałem zapytać czy wystąpienie o Aufenthaltserlaubnis jest moim obowiązkiem, czy tylko moim prawem?

Z góry dziękuję za podpowiedzi w tej kwestii i pozdrawiam!...

Ostatnia edycja:
Freizügigkeitsbescheinigung to jest zezwolenie na pobyt, tylko specyficzna nazwa odnoszaca sie do obywateli Unii Europejskiej.

Jedyne co musisz konkretnie zrobic, to zglosic sie w Polsce w ZUS-ie i poprosic o "dokument przenosny S1" , poswiadczajacy twoje ubezpieczenie zdrowotne w polskim NFOZ. Z tym zaswiadczeniem idziesz do dowlnej ustawowej niemieckiej kasy chorych, rejestrujesz sie tam i dzieki temu masz w Niemczech opieke lekarska na zasadach takich jak Niemiec, a w Polsce na zasadzie obowiazujacych polskich emerytow.
Co do dochodow, to ewentualnie moze powstac obowiazek placenia jakiegos drobnego podatku od dochodow, ale jesli te dochody sa z innych panstw unii europejskiej, to pewnie sa opodatkowane tam, "u zrodla" i na zasadzie umow o unikaniu podwojnego opodatkowania nie beda opodatkowane dodatkowo w Niemczech. Co najwyzej zaplacisz tutaj zwykle podatki od nieruchomosci czy cos takiego, to co placa Niemcy jako wlasciciele posesji/mieszkania.

Ale o tym ci powiedza w niemieckim urzedzie finansowym, tu jest inaczej niz w Polsce, oni sa dla szarakow bardzo mili i ci wszystko wytlumacza bez sciemniania.

Ostatnia edycja:
Dzięki Pogodniak! - To oczywiście także ja jako Miecznik z MyPolacy.
Próbowałem dowiedzieć się w dwu źródłach :-)

- Fajny Facet jesteś, dzięki! :-)

Pozdrawiam!...

Powrót