Na jakie konto podatek ryczałtowy 8,5% od wynajmu nieruchomości od stycznia 2020?

• Autor wątku Autor wątku Verkligheten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Verkligheten

Użytkownik
Odpowiedzi
110
Jestem osobą fizyczną. Od wielu lat wynajmuję mieszkanie i płacę podatek ryczałtowy 8,5% na znane od lat konto w US.
Od 2020-01-01 ma być jakiś mikrorachunek podatkowy oparty na PESEL. Wiem czytałem na www Min. Finansów
https://www.podatki.gov.pl/mikrorachunek-podatkowy/
i jest tam napisane tak

„Podatki inne niż PIT, CIT i VAT wpłacisz na dotychczasowych zasadach, czyli na rachunki podatkowe urzędów skarbowych...”

Pytanie mam takie:
czy podatek ryczałtowy 8,5% za wynajem... to podatek „inny” niż PIT? [bo, że innych niż VAT i CIT to nietrudno zgadnąć]
Ma to znaczenie w kwestii na który rachunek wpłacać.

To jest podatek PIT. Po 31 grudnia 2019 r. musisz go opłacać na indywidualny mikrorachunek podatkowy.

Rovan napisał:
To jest podatek PIT. Po 31 grudnia 2019 r. musisz go opłacać na indywidualny mikrorachunek podatkowy.

Dzięki.
Ale pojawił się problem techniczny. Zarówno w mBank, Getin i Alior
nie ma formatki, jak do tej pory z kodem "PPE" umożliwiającej zmianę numeru na mikrorachunek.
W banku oczywiście nie wiedzą a na czacie https://www.podatki.gov.pl/zadaj-pytanie/czat-z-konsultantem/ mówią "jest to aktualnie przedmiotem analiz"
[to po zapytaniu w ogóle na które konto płacić]

Natomiast możne zlecić przelew z nr indywidualnym opartym o PESEL
ale wybierają inny kod (można tylko wybrać z list).
Czy byłoby OK gdyby wybrać np PIT-28? Czy jakiś innych kod?

Mikro rachunek będzie obowiązywać dopiero od 1 stycznia 2020 r., póki co płacisz jak dotychczas.

LeszsekS napisał:
Mikro rachunek będzie obowiązywać dopiero od 1 stycznia 2020 r., póki co płacisz jak dotychczas.

To oczywiście wiem. Chciałem skonfigurować przelew na styczeń (za grudzień)
z datą przyszło i okazało się, że jest o jedyny rodzaj podatku gdzie nie da się tak zrobić. Można z datą przyszłą zlecić masę różnych PIT, VAT itp. ale nie tam gdzie jest PPE. W mBank nic nie wiedzą. Chyba, że czekać aż do stycznia w nadziej, że sprawa się wyjaśni? A nie lubię zostawiać niczego na ostatnią chwilę.

Verkligheten napisał:
... Chciałem skonfigurować przelew na styczeń (za grudzień)....
Na razie tego nie zrobisz, jak widzę, opcja mikrorachunku będzie dostępna dopiero po pierwszym stycznia.

PS.
To nie jest działanie na ostatnią chwilę.

Powrót