Na jakiej podstawie można odebrac komuś dowód i kto prawnie może go odebrac?

• Autor wątku Autor wątku mamunia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mamunia1

Użytkownik
Odpowiedzi
282
Mąż składając fałszywe zeznania w Urzędzie Gminy zameldował się pod adresem gdzie mieszkam wraz z dziecmi.
Z racji że urzędniczki znają nas powierzchownie pomyślały że mąż faktycznie zamieszkał ze mną pomimo że to niebezpieczny człowiek i z tego powodu był wcześniej wymeldowany.
Mąż w tym samym dniu co się zameldował złożył wniosek o dowód osobisty.
O tym fakcie dowiedziałam się przez przypadek a męża jak nie widziałam od dawna tak nie widziałam bo mieszka i pracuje za granicą. Jesteśmy w trakcie rozwodu, mąż nie płaci alimentów ale pieniądze na dzieci podobno pobiera.
Zadawałam pytanie już na tym forum od czego zacząc aby znaleziono go i wyegzekwowano alimenty. Na sprawy rozwodowe stawia się.
1. Na jakiej podstawie i kto może mu odebrtac dowód osobisty?

Po co i z jakiego powodu?
Co chciałabyś przez ten fakt osiągnąć?

Człowiek ten posługuje się dowodem osobistym w którym jest adres zamieszkania ten sam co żony i dzieci. Posługuje sie tym dowodem pobierajac pieniądze na dzieci pomimo tego że nie płaci nawet alimentów na dzieci. W każdej chwili może wziąśc pożyczkę gdziekolwiek i na cokolwiek a dłużnik przyjdzie do domu po dług bo ten z pewnością go nie spłaci.
Są zapewne inne powody dla których wyrobił sobie dowód osobisty pod fałszywm adresem zamieszkania i zameldowania ponieważ w Sądzie w piątek mówi że nie mieszka z dziecmi i żoną ale w domu kochanki która również tak zeznaje a w poniedziałek idzie się meldowac i wyrabiac dowód właśnie pod tym adresem gdzie mieszka żona z dziecmi.

Cholera. Nie wiedziałem, że tak można.
Myślę, że najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się do notariusza i złożenie na podstawie stosownych dokumentów, że jesteście w trakcie sprawy rozwodowej i że Pani nie odpowiada za skutki ewentualnych roszczeń wierzycieli. Kiedyś, nie wiem jak teraz, widywałem w gazetach ogłoszenia, że osoba x nie odpowiada za długi osoby y.
A co do dzieci, udaj się do instytucji udzielającej wsparcia, żeby środki na dzieci przekazywali na Ciebie.

mamunia1 napisał:
Mąż składając fałszywe zeznania w Urzędzie Gminy zameldował się pod adresem gdzie mieszkam wraz z dziecmi.
Z racji że urzędniczki znają nas powierzchownie pomyślały że mąż faktycznie zamieszkał ze mną
1. Zawiadomienie do prokuratury lub policji o składanie fałszywych oświadczeń i poświadczenia nieprawdy.
2. Pismo do kierownika wydziały osobowego Urzędu Gminy o wyjaśnienie na jakiej podstawie mąż został zameldowany (brak zgody i obecności głównego najemcy/właściciela).

Powrót