Na Tablica.pl zamówiłem telefon, a dostałem coś innego.

• Autor wątku Autor wątku AliGie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Na pewno będą pytać. Jeżeli będziesz chciał, aby policjant przyjął zgłoszenie, będziesz musiał opisać ze szczegółami całą sytuację i transakcję. Aby ułatwić policji działania, każdy dowód, który może w tym pomóc, będzie ważny. Bez tego może być ciężko cokolwiek udowodnić sprzedającemu.

bo ja jedynie co mam to przedmiot który dostałem i zapis rozmowy jak się umawialiśmy co miało zostać wysłane, mam też opakowanie ale nawet nie wiem czy adres na nim jest dobry bo tam można wpisać losowe rzeczy :rolleyes:

Więc już masz 3 dowody. Spróbuj również znaleźć to ogłoszenie i zrobić screen'a tak aby było widać opis ogłoszenia i jego numer ID. Policja sprawdzi za pośrednictwem właściciela strony ( allegro ) IP komputera, z którego ogłoszenie zostało dodane. Później namierzą ( tak mi się wydaje, że tak właśnie to działa ).

Mnie też pytali o ID ogłoszenia. Ale ja nie miałem. U Ciebie nawet blankiet z przesyłki będzie dowodem. Od razu zrób sobie kopię zapisu z rozmowy ze sprzedającym na pendrive lub na e-mail tak, abyś tego nie utracił.

nie było właśnie żadnego ogłoszenia, tylko pisaliśmy ze sobą przez stronę internetową a jakim dowodem jest blankiet bo trochę nie rozumiem?

Blankiet, czyli nalepka z przesyłki na której widnieją dane osobowe nadawcy ( osoby wysyłającej przedmiot ) jak i adresata ( osoby do której jest wysyłana przesyłka ). Dane sprzedającego, tj. Imię, Nazwisko i adres zamieszkania są kluczowym dowodem. Osoba ta zostanie wtedy znaleziona i przesłuchana. Zapis z rozmowy, jest dodatkowym dowodem, na winę sprzedającego.

to nei jest nalepka a adres wypisany na paczce, i czy adres to dowód? brzmi to trochę dziwnie

Paczki wysyłane przez Pocztę Polską posiadają blankiet naklejany na przesyłkę. Twierdzisz, że dane na tej przysyłce są bezpośrednio na niej ? Bez żadnego blankietu, karteczki ?

Więc w tym momencie Twoja pozycja jest utrudniona. Dziwi mnie, że taka paczka została dostarczona. Jest na niej chociaż numer nadania ? Przez czyją usługę została ona wysłana ? Poczta Polska ? DHL ?

Aaa czyli zamiawiałeś coś małego, co weszło w zwykłą kopertę. Koperty nadawane są ręcznie, stąd brak blankietu.

A tak zapytam z ciekawości, co zamawiałeś, a co dostałeś ?

dostałem ten przedmiot co zamówiłem ale nieoryginalny, myślałem że kupuję oryginalny

Więc to nie jest oszustwo ( nie bezpośrednio ). Musisz sprawdzić jeszcze raz treść ogłoszenia. Jeżeli jesteś pewien, że w ogłoszeniu było napisane, że przedmiot jest oryginalny, to chroni Cię prawo konsumenta, i sprzedawca musi Ci zwrócić pieniądze. Teoretycznie mogła to być również pomyłka sprzedającego, nie wiem, czy mój temat Ci tutaj cokolwiek pomoże.

no właśnie była podana tylko nazwa przedmiotu :( nie było podanych szczegółowych informacji typu marka

Czyli dostales to co bylo podane w ogloszeniu? Cena tego przedmiotu byla taka sama jak oryginalnego, o ktorym myslales?

no tak ale została użyta oryginalna nazwa przedmiotu(taka sama jak nazwa podrobiona) i cena była może 25% niższa niż w innych miejscach

Kupując przykładowo część zamienną do telefonu, przypuśćmy, że jest to wyświetlacz, to musisz się liczyć z tym, że podana nazwa może być podobna, lub taka sama jak oryginalnego przedmiotu i musisz się liczyć z tym, że to podróbka. Oryginała dostaniesz na własne życzenie jedynie w serwisie ( chociaż też nie zawsze ) lub kupując uszkodzony telefon, ze sprawną częścią, która Cię interesuje. Najważniejszy jest opis aukcji. Jeżeli nigdzie nie było zaznaczone, że przedmiot jest oryginalny, nie masz podstaw, aby mieć pretesje. Tymbardziej, że obniżona cena wskazywała sama za siebie. Takie jest moje zdanie.

Powrót