Na wolności oskarżony

• Autor wątku Autor wątku Anilek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anilek

Stały bywalec
Odpowiedzi
619
Bardzo proszę o pomoc... Oskarżony o który bijąc mojego ojca w głowę doprowadził go do śmierci. Minęło chyba 3 miesiące i oskarżony jest na wolności.
Rozprawa wyznaczona jest na 10 września.
Prosze powiedzcie dlaczego ON jest na wolności skoro zabił człowieka? co ja mogę w tej sprawie robić, adwokat albo z urzędu mi pomogą?
Jestem pokrzywdzoną i mogę być oskarżycielem posiłkowym , ale czy prokurator nie wystarczy?
Czy moge starać się o pełnomocnika z urzędu, żeby mi pomógł zrobić wszystko co się da w tej sprawie.
I czy mogę ubiegać się o odszkodowanie za śmierć ojca.

Pomóżcie proszę, bo mam nie wiele czasu jakbym miała być tym oskarżycielem.

Jeśłi nie zapadł jeszcze wyrok to nie jest niczym nadzwyczajnym, że jest na wolności. Widocznie obecnie nie ma przesłanek do stosowania aresztu tymczasowego.

Nie ma przesłanek? Ale np.on już sobie przygotowuje świadków którzy będą przemawiać za nim, czy to jest normalne? Za drobne kradzieże ludzie siedzą a on za spowodowanie śmierci NIE! Nic nie moge zrobić w tej sprawie? Jak z tym oskarzycielem, czy mam sie tego podjąć?
Czy mam złożyć jednocześnie 2 wnioski?...pierwszy o pełnomocnika z urzędu (sama sobie nie poradzę) i od razu że chcę być oskrżycielem posiłkowym? Czy jednak prokurator wystarczy?
Jak długo czeka się na pełnomocnika z urzędu,bo muszę zdarzyć do 10 września.

Druga sprawa to czy moge się starać za tkz.zadość uczynienie za straty moralne?

Przygotowywanie świadków to jedno z jego praw jako oskarżonego.

[cytat="Anilek":2pcrkzmy]Ale np.on już sobie przygotowuje świadków którzy będą przemawiać za nim, czy to jest normalne? [/cytat:2pcrkzmy]

Jeśli będą na to dowody to pojawi się podsatawa do tymczasowego aresztowania go.

[cytat:2pcrkzmy] Za drobne kradzieże ludzie siedzą a on za spowodowanie śmierci NIE! [/cytat:2pcrkzmy]

MAm wrażenie że mylisz karę z aresztem tymczasowym. To dwie całkowicie różne instytucje.

[cytat:2pcrkzmy] i od razu że chcę być oskrżycielem posiłkowym? [/cytat:2pcrkzmy]

Na etapie postępowania przygotowawczego nie możesz być oskarżycielem posiłkowym. Oskarżyciuelk posiłkowy występuje dopiero przed Sądem. Wcześniej pokrzywdzony jest stroną bez potrzeby składania jakiegokolwiek oświadczenia.

Dostałam zawiadomienie że rozprawa odbędzie się 10 września i że sąd informuje mnie ze mogę wstąpić do sprawy w charakterze oskrżyciela posiłkowego, w tym celu należy złożyć pisemny wniosek przed terminem rozprawy.
Powiedzcie czy mam się na to decydować?
Czy prokurator zrobi wszystko aby poniósl zasłużoną karę? Ja już do tego nie mam sił, nie śpie po nocach, płacze to jakaś masakra jest.

Zdecydowanie powinna pani zostac oskarżycielem posiłkowym- i jako taki bedzie pani posiadać więcej przywileji a nie obowiązków- tzn jesli pani nie będzie miała siły i chęci nie będzie pani musiała stawiać się nia rozprawy ale jako osk posiłkowy będzie pani o nich informowana, będzie miała wgląd w akta, mogła zgłaszać wnioski dowodow, zadawać własne pytania świadkom i oskarżonemu i trzymać przysłowiową rękę na pulsie wydarzeń- myślę, że prokuratura zrobi wszystko aby uzyskać wyrok skazujący ale gdy będzie pani osk posiłkowym to będzie pani jednak mogła mieć na działania prok oko- będzie pani wiedziała co się dzieje w sprawie.

Dziękuje za informację, właśnie o to mi też chodziło bo teraz to nic mi nie chcę powiedzieć . Śliczne dzięki. Czyli starać się tez o pełnomocnika? bo chyba sama to sobie nie poradzę.

Ja bym się nie starała już o pełnomocnika- rozumiem, że chodzi pani o prawnika tak? Kimś w rodzaju pełnomocnika pani będzie przecież prokuratura i myślę, że to wystarczy- a wynajmowanie prawnika pochłonie dodatkowe koszty wg mnie w tym wypadku niepotrzebne- chyba, że zauważy pani w trakcie, że prok jakoś nie przykłada się do sprawy to ewentualnie w tym wypadku ale tak to wg mnie dodatkowy prawnik jest niepotrzebny...dlaczego ma pani sobie sama nie pradzić/ od prawnych zagadnień jest prokuratura pani może tylko dodatkowo coś wtrącić jak zauważy pani że pro cos pominąl- bo w końcu pani zna sprawę najlepiej...

Chciałam się starać o pełnomocnika z urzędu ponieważ nie mam dochodu iż przebywam na urlopie wychowawczym. Myslałam że mi pomoże właśnie w jakiś takich sprawach co mówić kiedy, ewentualnie gdzies coś napisać czy apelować.

Dodam że chodzi o art.156/3 tyle się dowiedziałam dzwoniąc do Sadu.

Powrót