Nabór na stanowisko a wymagania niezbędne i pożądane

• Autor wątku Autor wątku pzemek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pzemek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie

Mam do państwa pytanie gdyż ostatnio zacząłem szukać nowej pracy i natknąłem się z mojego punktu widzenia na absurd, niewiedzę pracownika lub moją :) na stanowisko określone są wymagania formalne, które muszą być spełnione żeby przejść pierwszy etat rekrutacji

"Niezbędne:
- wykształcenie średnie (informatyczne, elektroniczne)
- minimum 1 rok pracy na stanowisku informatycznym związanym z obsługą techniczną lub administrowaniem
Pożądane:
- wykształcenie wyższe (informatyka)
- minimum 2 lata pracy na stanowisku informatycznym związanym z obsługą techniczną lub administrowaniem"

Ja wymagania pożądane 100% spełniam a wymagań niezbędnych częściowo nie spełniam tzn. nie ukończyłem szkoły średniej o profilu informatycznym. Pani od rekrutacji zadzwoniła do mnie i zakomunikowała mi że nie spełniam wymagań formalnych gdyż właśnie nie mam średniego informatycznego ja jej odpowiedziałem że mam wyższe i to jest chyba ważniejsze ona odpowiedziała, że wymagania niezbędne są wymagane i te muszą być koniecznie spełnione. Czy ta interpretacja tej Pani jest prawidłowa?

Ta firma do której składałem dokumenty jest państwową jednostką organizacyjną.
Z góry dziękuje za odpowiedz.
ps. nie wiem czy w dobrym miejscu piszę jak w złym to przepraszam

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Paniusia tutaj ewidentnie robi kurtyzanę z logiki i hierarchii dyplomów. Studia nie są II stopniem po technikum. Ale rozumiem intencję. Chcą osoby po tak elitarnych studiach, na których już nie przybliżano materiału ze szkoły średniej tylko jechano dalej od tego momentu.

Powrót