Nabór na staż z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku titanoboa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

titanoboa

Zbanowany
Odpowiedzi
205
W jaki sposób urząd pracy musi zorganizować nabór na staż musi to ogłosić na swoich stronach internetowych i dać określony czas na składanie wniosków czy też może skierować na staż wybraną przez siebie określoną grupę osób bez informowania o tym kogokolwiek ?
Jakieś przepisy to regulują ?

No chociażby "Gospodarka środkami publicznymi jest jawna." - art. 33 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych i kolejne.
A w czym problem? Napisz coś więcej.

Ostatnia edycja:
Chodzi o to że urząd pracy miał określony program w ramach którego kieruje na staż , ale ten program z którego korzysta urząd nie daje możliwości na ubieganie się o staż w urzędach administracji publicznej tylko u pracodawców prywatnych z racji na wymagania jakie biorący na staż musi spełnić.
Tymczasem dowiedziałem się przypadkiem od postronnej osoby że urząd otrzymał też inne środki z innego programu w ramach którego kierował na staż do urzędów administracji ale o tym już nie poinformował tylko w ramach stażu skierował tam jakieś osoby kierując się nie wiadomo jakimi kryteriami itd.
O tym że w ramach tego programu otrzymał pieniądze nic nie poinformował w każdym razie nie publicznie chyba tylko te wybrane osoby.
Pytanie co mam z tym zrobić zwłaszcza jeżeli to będzie się powtarzać?

Zgłosić sprawę organom nadrzędnym tj. wojewodzie i staroście, aby skontrolowano prawidłowość realizacji zadań przez PUP. Oczywiście dla uzyskania wiarygodności dobrze by było podać jakieś konkretne argumenty/przykłady, a nie że ktoś coś Ci powiedział na ulicy czy w sklepie podczas przypadkowego spotkania. A jesteś pewien, że PUP zataił informację o dodatkowych środkach? Śledziłeś na bieżąco stronę internetową, dopytywałeś w urzędzie?
Pytam ponieważ mówiąc szczerze, że aż mi się nie chce wierzyć, że postąpiono by aż tak głupio. To sytuacja łatwa do wykrycia, a konsekwencje dla kierownika jednostki za "ustawianie staży" duże.
titanoboa napisał:
program z którego korzysta urząd nie daje możliwości na ubieganie się o staż w urzędach administracji publicznej tylko u pracodawców prywatnych z racji na wymagania jakie biorący na staż musi spełnić.
Przepraszam, a co to za wymagania? Może obowiązek zatrudnienia po stażu?

Ostatnia edycja:
Tak.
A w jaki sposób urząd ma obowiązek informować o stażach jest jakiś określony sposób na stronie internetowej czy trzeba dopytywać w urzędzie ?
Dlaczego uważasz że głupio może po prostu są niekiedy takie nadużycia co cię w tym dziwi.
Rzeczowe argumenty czyli jakie ?

Ostatnia edycja:
titanoboa napisał:
Nie widzę nic złego w tym, że urząd dba interesy bezrobotnych nie tylko podczas, ale i po stażu.
titanoboa napisał:
A w jaki sposób urząd ma obowiązek informować o stażach jest jakiś określony sposób na stronie internetowej czy trzeba dopytywać w urzędzie ?
Informacja nie może być tajna, a jak urząd ją rozpropaguje zależy od niego. Najłatwiej i najbezpieczniej umieścić informację na stronie internetowej (zwłaszcza BIP) i z tej właśnie formy korzysta się najczęściej.
titanoboa napisał:
Dlaczego uważasz że głupio może po prostu są niekiedy takie nadużycia co cię w tym dziwi.
Ponieważ ktoś kto kieruje jednostką (zakładając, że organizacja tych staży faktycznie była nadużyciem) musi zdawać sobie sprawę z konsekwencji wykrycia nadużyć oraz jednocześnie wziąć pod uwagę jak łatwo może to nastąpić. Chociażby poprzez krążenie takiej informacji "na mieście". A jeśli ktoś mimo wszystko prowadzi takie działania, jest po prostu głupi. Takie jest moje zdanie. Dlatego tak trudno mi w to uwierzyć, choć nie wykluczam, że taka sytuacja miała miejsce.
titanoboa napisał:
Rzeczowe argumenty czyli jakie ?
Odpowiem pytaniem na pytanie: jak masz zamiar uargumentować prośbę o skontrolowanie ewentualnych nadużyć ze strony UP? Chodzi mi np. o konkretne przykłady osoby, która na taki staż się dostała, bo to, że usłyszałeś informację od kogoś tam (równie dobrze można to nazwać plotką) jest trochę mało wiarygodne.

Ostatnia edycja:
Po pierwsze tej informacji nie było na stronie internetowej to na pewno i nadal jej nie ma.
Po drugie to jest chyba jakiś ślad że urząd dostał pieniądze na staże z tego określonego programu i musiał się jakoś z tego rozliczyć choć tego nie upublicznił.
A poza tym chciałem ci powiedzieć że są w tym kraju nie tylko pracodawcy prywatni a robienie stażu z warunkiem zatrudnienia na określony czas wyklucza cały sektor publiczny z postępowania.
Co grozi dyrektorowi za takie postępowanie jaka kara gdyby to okazało się prawdą ?

Ostatnia edycja:
Ok, widzę że jesteś przekonany o własnych racjach i nie bierzesz pod uwagę, że nie wszystko jest takie oczywiste i jednoznaczne. Ale widzę, że wyrobiłeś już sobie zdanie, zatem lepiej skończyć tę dyskusję już teraz.

Chciałeś odpowiedzi co można z tym zrobić, więc ją uzyskałeś. Zgłoś sprawę organom nadzorującym pracę PUP (patrz post nr 4) posługując się informacjami jakimi dysponujesz na temat okoliczności i sposobu organizacji staży i poczekaj na rozstrzygnięcie sprawy. Jeśli kontrola wykryje nieprawidłowości kierownik jednostki, ewentualnie inni zaangażowani pracownicy odpowiedzą dyscyplinarnie.

Ostatnia edycja:
Możesz mi powiedzieć coś więcej co nie jest tak jednoznaczne ?
To że być może pewne osoby dostały staż z pominięciem pozostałych ?
Może mnie przekonasz że coś przeoczyłem czegoś nie wziąłem pod uwagę i zmienię zdanie.

Nie będę do niczego Cię przekonywać, bo poza zasłyszaną plotką i brakiem obwieszczenia o środkach na staże na stronie internetowej nie znam pozostałych szczegółów i okoliczności i przede wszystkim nie jestem przekonana, że informacja została utajniona.
Od wykrywania takich nieprawidłowości są kontrole. Wejdą, sprawdzą daty, poproszą o dokumenty.
Masz podejrzenie nadużyć, zgłoś je właściwym organom. Kontrola wykaże czy miałeś rację.

Ostatnia edycja:
A w jaki sposób można utajnić jeszcze tę informację dzwoniłem też do urzędu i pytałem o pieniądze na staże poinformowano mnie tylko o tym programie z którego nie mogę skorzystać o innych pieniądzach nic nie powiedziano.
Poza tym takie postępowanie urzędu jeżeli miało miejsce jest karygodne i wstrętne .
Jeżeli zgłoszę sprawę a jeszcze nie zdecydowałem to nie ograniczę się do starosty i wojewody ale spektrum zgłoszeń będzie dużo szersze.

titanoboa napisał:
Poza tym takie postępowanie urzędu jeżeli miało miejsce jest karygodne i wstrętne .
To idź i tę sprawę zgłoś. Powtarzam to po raz n-ty.
titanoboa napisał:
Jeżeli zgłoszę sprawę a jeszcze nie zdecydowałem to nie ograniczę się do starosty i wojewody ale spektrum zgłoszeń będzie dużo szersze.
Zgłaszaj gdzie chcesz, Twoje prawo.
Ponieważ temat dyskusji został wyczerpany, zamykam go.

P.S.
Pipino:roll:, nieładnie rejestrować się pod innym nickiem przed końcem kary.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót