Nabycie auta

• Autor wątku Autor wątku Olek1968
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olek1968

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam. Nabyłem samochód 10.02, natomiast nie zgłosiłem nabycia w ciągu 30 dni. Według polskiego prawa od 2020 roku są naliczane kary. Natomiast w związku z koronawirusem na stronie starostwa widniała informacja, ze w zważywszy na pandemie kary nie będą egzekwowanie - chyba ze postępowanie zostało wszczęte przed zawieszeniem obsługi klienta. Moje zostało wszczęte wczoraj. Czy maja prawo naliczyć mi jakaś karę czy powinienem to wyjaśnić i powołać się ja informacje z ich strony?

Otrzymałem list polecony na którym widnieje informacja „zawiadomienie o wszczęciu postępowania administracyjnego”. Powołują się na naruszenie obowiązku o nabyciu pojazdu. Naruszenie art 78 ust 2 pkt 1. Tak jak pislalem, wiem, ze spozniiem się ze zgłoszeniem nabycia i mogli mi takie postępowanie wszcząć, ale z drugiej strony jest to niezgodne z tym co podali oficjalnie na swojej stronie

„ W związku z zaistaniała sytuacja na podstawie art 189e ustawy kodeks postępowania administracyjnego osoby które nie dopełnia w terminie 30 dni zgłoszenia zbycia, nabycia pojazdu lub rejestracji pojazdu sprowadzonego z krajów UE nie będą podlegały karze. Postępowania w sprawie naliczania kar wszczęte przed zawieszeniem obsługi klientów beda prowadzone a kary będą egzekwowane.„

Czyli tak jak pislalem - moje postępowanie nie zostało wszczęte przed zawieszeniem obsługi klientów, wiec w moim odczuciu kara nie powinna być egzekwowana.

To, że wszęto postepowanie nie oznacza, ze wymierzą kare.
Starosta może ale nie musi wymierzyc kare.

Czyli rekomendujeas poczekać na decyzje czy skontaktować się z nimi i odnieść się do tego pisma?

Czekaj.
Art. 189e mówi:
Art. 189e. W przypadku gdy do naruszenia prawa doszło wskutek działania siły wyższej, strona nie podlega ukaraniu.
Co nie zmienia faktu, że postępowanie by swoje odbębnić muszą wszcząć.

Specustawa:

Art. 31i. 1. W okresie od dnia wejścia w życie ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw do dnia 31 grudnia 2020 r.:

1) wydłuża się do 180 dni terminy określone w art. 71 ust. 7 i art. 78 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym;

2) art. 140mb ustawy, o której mowa w pkt 1, stosuje się z uwzględnieniem terminu określonego w pkt 1. 2.

Przepisy ust. 1 stosuje się:

1) do pojazdu, niebędącego nowym pojazdem, sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej nie później niż 30 dni przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw;

2) do pojazdu zarejestrowanego nabytego lub zbytego nie później niż 30 dni przed dniem wejścia w życie ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw.

Czyli jeżeli masz umowę zakupu/zbycia pojazdu, sporządzoną najpóźniej 29.02.2020r to miałeś obowiązek zawiadomić w terminie do 30 dni - jeżeli po tym terminie, masz na to 180 dni.

Mam umowę z 10.02, dostałem pismo ze nakładaj karę w wysokości 400 zł . Odwoływać się w związku z informacja na ich stronie?

Do usunięcia

Ostatnia edycja:
Powrót