Nabycie spadku a osoba zameldowana

• Autor wątku Autor wątku yorgen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yorgen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serecznie.
Proszę o radę jak najlepiej postąpić w opisanej sprawie.
Wkrótce odbędzie się sprawa o nabycie spadku (domu po zmarłych rodzicach) dla dwóch braci - oznaczmy ich jako A i B- (innych spadkobierców brak).
Brat A (stary kawaler) na stare lata zamieszkał w domu po rodzicach ze starszą Panią którą następnie poślubił (oczywiście z uwagi na wiek nie mają dzieci). Pani jest tymczasowo zameldowana, ma dwójke dorosłych dzieci z poprzedniego małżeństwa).
Brat A obiecał ustnie bratu B że po rozprawie sondowej o nabycie spadku przepisze swoja część na niego.
Brat B obawia się jednak że brat A zmieni zdanie i może w przyszłości chcieć przepisać swoją część majatku swojej żonie - na co stanowczo nie wyrażała zgody zmarła matka jednakże nie zapisła tego w żadnej formie.

Pytania:
1. Czy po sądowym nabyciu praw do spadku, przepisanie swojej połowy domu u notariusza przez brata A na brata B spowoduje że żona brata A nie będzie miała zadnych praw w stosunku do tego domu w wypadku śmierci męża - z wyjątkiem prawa do dożywotniego mieszkania (co zostało na razie ustnie ustalone).
2. Jeśli brat A jednak nie przepisze swojej części domu na brata B - to czy po smierci Brata A i jego żony rodzina żony (dzieci z poprzedniego małżeństwa) mają do tego domu jakiekolwiek prawa.
2. Czy na rozprawie o nabycie spadkow można żądać aby dom nie został przydzielony po połowie braciom ale zeby jeden drugiego spłacił - jeśli nie to w jaki sposób najlepiej załatwić ten temat (u notariusza? od razu po rozprawie)

Bardzo proszę o podpowiedź lub sugestie jak najlepiej załatwić ten temat
Pozdrawiam

yorgen napisał:
Brat A obiecał ustnie bratu B że po rozprawie sondowej o nabycie spadku przepisze swoja część na niego.

Prościej i taniej osiągnąłby ten sam skutek odrzucając spadek, ale być może minął już termin na to przewidziany.

1. Czy po sądowym nabyciu praw do spadku, przepisanie swojej połowy domu u notariusza przez brata A na brata B spowoduje że żona brata A nie będzie miała zadnych praw w stosunku do tego domu w wypadku śmierci męża

Co do zasady nie będzie miała.

2. Jeśli brat A jednak nie przepisze swojej części domu na brata B - to czy po smierci Brata A i jego żony rodzina żony (dzieci z poprzedniego małżeństwa) mają do tego domu jakiekolwiek prawa.

To zależny np. od tego w jakiej kolejności umrą brat i jego żona.

2. Czy na rozprawie o nabycie spadkow można żądać aby dom nie został przydzielony po połowie braciom ale zeby jeden drugiego spłacił

Nie. W postępowaniu o stwierdzenie nabycia spadku Sąd nie zajmuje się działem spadku.

Podziękowania dla KADI za wyczerpującą odpowiedź :).
Jeszcze jedna wątpliwość.

Czy przepisanie połowy domu u notariusza może sie odbyć w taki sposób że brat A przepisze na brata B (lub na córkę brata B) swoją część z zastrzeżeniem że stanie się to dopiero po smierci brata A i jego żony.
Czy traktowane to będzie wtedy jako darowizna czy testament - i czy nie będzie wymagało opłat do US od darowizny itp.

Pozdrawiam serdecznie :)

Nie mozna tak zrobić. Własności nieruchomości nie mozna przenieśc z zastrzezeniem terminu. (Śmierć jest terminem, bo to zdarzenie pewne).

A może dokonac darowizny z zastrzezeniem dozywocia dal sebie i zony- tzn prawa uzywania i mieszkania w tym lokalu.

Za wyjątkiem przeniesienia własności z "zastrzeżeniem terminu" w postaci tylko własnej śmierci. Wtedy to się nazywa: "testament".

Bardzo dziękuje za odpowiedzi :)
Jeśli mozna mam jeszcze pytania:
1. Czy po sądowym przejęciu spadku brat A może przepisać swoją część domu na swoją żonę bez zgody brata B - i czy będzie to możliwe po podziale majątku?.
2. Czy dom mozna podzielić na dwa mieszkania jeśli jest jedno wejście, łazienka itp - czy można taką połowę domu ze wspólną łazienką sprzedać - po podziale majątku oczywiście.
3. Gdy właścicielami domu są dwaj bracia - kto dziedziczy po śmierci jednego z nich - jego dzieci, żona czy może ten drugi brat - i w jakich częściach.
Pozdrawiam serdecznie :)

1. Może przenieśc swój udział bez problemu. Przy czym pamiętać nalezy, ze udział, to nie jest fizyczna czesc!

2. By podzielić dom na kilka nieruchomości lokalowych musza one spełniac okreslone wymagania. m.in samodzielność. Wszystko zalezy od konkretneo przypadku.

3. po smierci dziedziczy, w pierwszej kolejności, zona i dzieci w częsciach równych, przy czym, żona minimum 1/4.

Zakładając że w domu mieszka włascicel połowy domu a drugi włascicel tylko posiada drugą połowę na papierze.
A jakie obowiązki finansowe spoczywają na obu właścicielach takiego wspólnego domu - jakie koszty może ponosic ten właścicel który nie mieszka w tym domu - i czy moze ządać od tego mieszkającego jakichś opłat itp.
Pozdrawiam :)

grizz napisał:
1. Może przenieśc swój udział bez problemu. Przy czym pamiętać nalezy, ze udział, to nie jest fizyczna czesc!

Moim zdaniem jest różnica między zbyciem udziału w spadku a zbyciem udziału w rzeczy stanowiącej spadek.
Pytający miał tu na myśli raczej zbycie udziału w rzeczy wchodzącej w skład spadku, a jeżeli tak to wydaje mi się, że przed działem spadku nie ma tu pełnej swobody.

Art. 1036. kodeksu cywilnego: "Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku".

Ostatnia edycja:
Masz oczywiscie racje. Pisałem w sytuacji przyjecia, ze dział bedzie (o czym autor w pytaniu tez pytał). Moja wina, ze dokładnie tego nie zaznaczyłem. Dzięki za zwrócenie uwagi:>

Powrót