Nabycie spadku i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku metamo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

metamo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Pośmierci mojej mamy należy się 1/4 z połowy mieszkania. We wrześniu zakończyła się sprawa nabycia spadku. Złożyłam odpowiednie dokumenty w US i czekam na odpowiedź. Dodam,że nie przysługuje mi ulga podatkowa ponieważ mama zmarła w 2002 roku. I
moje pytanie co zrobić dalej?
Jak ustalić z osobą, której należy się większa część mieszkania termin, i kwotę spłaty?
Czy kwotę na podstawie dokumentów z US po zapłaceniu podatku?
Podać sprawę do Sądu o dział spadku, jeżeli tak to czy już mogę to zrobić? Załatwić to u notariusza?
Z góry dziękuję za pomoc.

Wybór należy do Ciebie. Jeśli dogadasz się z pozostałymi spadkobiercami co do podziału masy spadkowej po mamie najprościej i najszybciej dokonać działu u notariusza, a także złożyć zgodny wniosek o dział spadku w Sądzie Rejonowym. Koszty będą podobne.

Natomiast jeśli istnieje konflikt co do podziału pozostaje sąd. Kwoty spłat i dopałt, a wcześnej wartość przedmiotu sprawy (wartość spadku) oceniasz wedłu widzi mi się, ale możesz się liczyć z tym, że uczestnicy postępowania (pozostali spadkobiercy) ją mogą podważyć. Wówczas może majątek spadkowy wycieniać biegły, choć nie koniecznie.

pzdr

Właśnie obawiam się,że będzie konflikt, ponieważ do US ja podałam
kwotę realna na dzisiejsze czasy, a jeden ze spadkobiorców znacznie
zaniżył. 12 listopada będą oględziny przez biegłgo powołanego przez
US. Dlatego myślę aby załatwić to przez Sąd. Czy mogę już złożyć
wniosek do sądu nie mając doprowadzonych do końca spraw z US?

Ostatnia edycja:
Możesz jak najbardziej składać wniosek, postępowanie podatkowe nie wpływa na podział

Dziękuje :) zapoznałam się z wnioskiem jaki muszę złożyć w Sądzie. Wypis z księgi wieczystej to musi być oryginał? Domyślam się,że tak. I co oznacza pojęcie zniesienie współwłasności?

Tak, ODPIS powinien być w oryginale i dodatkowo aktualny

Jeżeli dziedziczę 1/8 mieszkania i osoba dziedzicząca największa część chce mnie "splacić" musimy zawrzeć umowę zbycia u notariusza, jakie to mogą być orientacyjne koszta i kto je ponosi??

Powrót