Nabycie spadku- klejność i terminy

• Autor wątku Autor wątku AlinaS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlinaS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Kilka dni temu zmarła moja ciocia. Zostawiła mi mieszkanie własnościowe zapisane testamentem u notariusza. Co muszę w związku z tym pozałatwiać, w jakiej kolejności i w jakim terminie? Jakie będą przybliżone koszty z tym związane? Czy muszę robić sprawę spadkową?

1. Przyjac spadek z dobordziejstwem inwentarza po zmarlej ciotce najlepiej przed notariuszem. Koszt - okolo 50 zlotych. Ma pani na to 6 miesiecy od moemntu dowiedzenia sie o swoim powolaniu ale po smierci cioci. W tej sytuacji bedzie to 6 mcy od smierci cioci.
2. Zlozyc w sadzie ostatniego miejsca zamieszkania cioci(s. rejonowy) wniosek o stwierdzenie nabycia spadku przez Pania w drodze dziedziczenia testamentowego. Wzory sa dostepne w internecie - w razie problemow pomoge napisac.
3. Wazne jest co wchodzilo w sklad majatku po cioci oprocz mieszkania??? Jesli bylo to tylko mieszkanie to sprawa jest prosta.

Pozdrawiam

Nie obowiązuje termin 6 m-cy ! Znam przypadek gdzie spadkobierczyni wiedziała o śmierci spadkodawcy i powołaniu przez lat 8 a mimo to, że testament mógł być ważny ale bezskuteczny Sąd spadku bez uzasadnienia uznał roszczenia spadkobiorcy ! Więc chyba nie ma mowy
o terminach ! Proszę o podanie art. który mówi o tych 6 miesiącach ! Pozdrawiam !

Prosze nie mylic podstawowych pojec prawa spadkowego.
Porsze zapoznac sie z art. 1012-1024 Kodeksu cywilnego a dopiero potem siac panike:))

Bardzo Pana przepraszam, że zrozumiał Pan to jako "sianie paniki "! Ja tylko oparłem się na przykładzie którego byłem uczestnikiem a rzecz dotyczyła identycznej sytuacji co tej Pani ! I Sąd po ośmiu latach pomimo wiedzy, że obdarowana miała testament przez 8 lat i o śmierci ciotki wiedziała natychmiast nie poinformowała Sąd spadku w zawitym teminie 6 m-cy tylko właśnie po latach 8 miu ! Niczym szczególnym tej zwłoki nie uzasadniła / np. choroba, przebywanie poza granicami id.d/ !
Ja tylko chciałem to zaakcentować i serdecznie Pana przepraszam, że być może żle interpretuję prawo ! Mnie się wydawało, że te 6 m-cy to obowiązuje wszystkich ! Po prostu, że jeśli ktoś ma spadek to powinien zawiadomić Sąd spadku w terminie 6 m-cy ! Jeszcze raz przepraszam Pana za zamieszanie ! Pozdrawiam !

Doszlo do nieporuzuemienia.

Sytuajca o ktorej Pan pisze moze sie wydarzyc. Nie ma przepisu ktory nakazuje przeprowadzenie postepowania spadkowego. Czesto zdarza sie wszczecie postepowania spadkowego po 40 latach i jest to jak najbardziej dopuszczalne.

Ja pisze o zlozeniu oswiadczenia co do przyjecia lub odrzucenia spadku. Jesli w terminie podanym przeze mnie takie oswiadczenie nie zostanie zlozone to spadkobierca bedzie odpowiadal za dlugi spadkowe bez ograniczenia, tj w pelnej wysokosci. Wynika to z przytoczonych przepisow i art 1030-1034 Kodeksu cywilnego.

Powrót