NAbycie spadku - podział

• Autor wątku Autor wątku pyfcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyfcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, już raz pisałam w tej sprawie. Po śmierci ojca ja (jestem jedynaczką) i moja mama złożyłyśmy w sądzie pismo o nabyciu spadku pełnego przez moją mamę - podpisałam wniosek i potwierdziłam, iż całość ma zostać przepisana na nią (chciałayśmy uniknąć podziałów). Sędzina jednak, w wielkim skrócie powiedziała, że nie może pozbawić mnie spadku po ojcu i wydaje postanowienie iż wszystko po połowie. Wyrok się jeszcze nie uprawomocnił - można ponownie sładać wniosek przed jego uprawomocnieniem czy dopiero po?

Kolejna sprawa - słyszałam, że za taki podział płaci się notariuszom/radcom prawnym, którzy przychodzą na wizję lokalną do domu i dzielą go na zasadzie 5 książek jednaj Pani, 5 drugiej, pokój jednej Pani a kuchnia drugiej - czy tak będzie to wyglądało, czt jesteśmy współwłaścicielkami mieszkania i garażu tak po prostu bez podziału na "cegły"?

Jak będzie wyglądało dalsze postępowanie w tej sprawie ?

Nie trzeba dokonywac podziału. może się pani wyzbyc całości spadku.
Przepis prawny:
Art. 1051. Spadkobierca, który spadek przyjął, może spadek ten zbyć w całości lub w części. To samo dotyczy zbycia udziału spadkowego.

Art. 1052. § 1. Umowa sprzedaży, zamiany, darowizny lub inna umowa zobowiązująca do zbycia spadku przenosi spadek na nabywcę, chyba że strony inaczej postanowiły.
§ 2. Jeżeli zawarcie umowy przenoszącej spadek następuje w wykonaniu zobowiązania wynikającego z uprzednio zawartej umowy zobowiązującej do zbycia spadku, ważność umowy przenoszącej spadek zależy od istnienia tego zobowiązania.
§ 3. Umowa zobowiązująca do zbycia spadku powinna być zawarta w formie aktu notarialnego. To samo dotyczy umowy przenoszącej spadek, która zostaje zawarta w celu wykonania istniejącego uprzednio zobowiązania do zbycia spadku.

p.s. Sędzina to żona sędziego,

To może ja wytłumaczę...
Stwierdzenie nabycia spadku może być dokonane tylko w jeden sposónb - taki jak mówi ustawa. Oznacza to jedynie tyle, że na skutek dziedziczenia stałyście się wraz z matką właścicielkami po 1/2 części majątku ojca.
Co będzie dalej, to zależy od tego co wchodzi w skład spadku.
Jeśli jest to nieruchomość, to aby z dwóch właścicieli zrobił się jeden należy iść do natariusza. Nic dzielić nie trzeba.
Jeśli nie ma nieruchomości, to wystarczy spisać umowę między mamą a tobą, w której będzie napisane, że mama ci przekazuje na własność (lub ty jej) za wynagrodzeniem, albo bez, swój udział wynoszący 1/2 we własności następujących przedmiotów:....
Możecie też nic nie robić. Po prostu rzeczy po ojcu mają teraz dwóch włascicieli, ciebie i matkę, i aby je sprzedać obie musicie przestępować do umowy.

Można też, jak napisano wyżej, sprzedać, przekazać matce cały twój spadek. Jeśli wchodzi w skład spadku nierchomość, czynność taka musi mieć formę aktu notarialnego.

Powrót