Nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku michałeczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michałeczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
mam kilka pytania co do wiosku o takiej tresc:
"WNIOSEK O STWIERDZENIE NABYCIA SPADKU
Wnosze o nabycie s[adku po zamrłych rodzicach(...) zamieszkałych(....)
Rodzice testamentu nie sporzadzili, jako spadkobierców ustawowych pozostawili troje dzieci mnie, uczestniczke postepowania(moja mame) oraz brata. Wnosze równiez o stwierdzenie spadku po moim bracie .... zamieszkanego(....) który zmarł (....) Brat testamentu nie sporzadził. Zmarł jako kawaler i jego spadkbiercami jestesmy ja i moja siostra-uczestniczka postepowania (moja mama) w skład spadku nie wchodzi gospodarstwo rolne.
Jednoczesnie zwracam się z prośbą o zobowiązanie uczestniczki postepowania do przełożenia swojego aktu małżeńskiego, poniewaz nie chce mi go udostepnoc."

Moja mama dostała cos takiego dzisiaj poczta w kopercie znajdowały sie:
Wezwanie by wstawic sie 30.10.2007r na rozprawe
powyzszy tekst oraz napisane odrecznie "zobowiązuje sie do nadesłania w nieprzekraczalnym terminie do 29.10.2007r odpis skróconego aktu małzenstwa.

1)czy odpis skróconego aktu małzenstwa jest potrzebny do sprawy o nabycie spadku??
2)czy ten wnosek jest odpowiednio napisany??

Prosze o jakiekolwiek informacje dotyczace tego typu sprawy z góry dziekuje

Albo wniosek jest trochę chaotycznie napisany, albo przez Twoje wtrącenia niewiele zrozumiałam :) Jednakże nawet gdyby był nieudolnie napisany, to nie zmienia to faktu, że wszczyna postępowanie i zobowiązuje sąd do ustalenia spadkobierców (tj. osób i ich udziałów).

W każdym razie wygląda na to, że wniosek złożył brat mamy o spadek po rodzicach mamy, czyli Twoich dziadkach oraz po jej nieżyjącym bracie, czyli Twoim wuju.

Nie wiem, po co skrócony odpis aktu małżeńskiego dla stwierdzenia nabycia spadku, ale skoro jest wezwanie sądu, to należy je wykonać. Można też złożyć odpowiedź na wniosek, zawierającą stanowisko mamy co do treści wniosku. Przypominam tylko, że na razie chodzi o ustalenie spadkobierców, a nie dział majątku, więc istotne jest, czy spadkodawcy mieli inne dzieci, sporządzili testamenty, a nie co wchodzi w skład majątku.

Jeżeli ma pan dalsze pytania, to proszę uszczegółowić - wtedy służę pomocą :)

napisałem wszystko tak jak na tym "WNIOSEKU O STWIERDZENIE NABYCIA SPADKU" które znajdowało sie w kopercie. (miejsca z wielokropkiem pominołem poprostu miejsce zamieszkanie i imiona) ,
Wniosek złozyła napewno siostra mamy bo wujek niezyje od pewnego czasu a mama miał tylko dwójke rodzenstwa. Czy jest mozliwos aby przysłano pismo z sądu napisane odrecznie bez zadnego podpisu urzednika ?? z góry dziekuje

Powrót