nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku zoska211
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zoska211

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pewne pytanie. Staram się o nabycie spadku po mojej zmarłej cioci. Była ona bezdzietną wdową. Miała czterech braci, z czego każdy już nie żyje. Trzej z nich zmarło jeszcze przed ciocią, czwarty- mój ojciec, rok po jej śmierci. Wiem, że muszę założyć sprawę o nabycie spadku najpierw z cioci na jej rodzeństwo, a później na ich dzieci. Spadek po moim ojcu odziedziczył syn droga testamentu, czy w związku z tym spadek po cioci też dziedziczy on?? jeżeli część po tacie przypada mojemu synowi to czy musimy zakładać kolejna sprawę o nabyciu spadku, czy wystarczy wcześniejsza decyzja sądu?

1. czy jej bracia mieli dzieci?
2. jeżeli mieli, to również one dziedziczą
3. stwierdzenie będzie na rzecz dzieci rodzeństwa w zbiegu z pani ojcem.
4. wynika to z tego, że sąd stwierdza spadek na rzecz spadkobierców, którzy żyli w chwili śmierci spadkodawcy (cioci), jeżeli żył pani ojciec (jej brat), to on będzie spadkobiercą
5. pani już jest jego spadkobierczynią - więc ma pani tzw. ciągłość

Owszem, rodzeństwo Cioci miało dzieci, w związku z tym mam jeszcze parę pytań:
Czy poza aktami zgonów: Cioci i jej braci muszę do wniosku o nabycie spadku dołączyć akty małżeństwa i urodzenia ich dzieci?
a w przypadku gdy syn jednego z braci nie żyje (ale pozostawił żonę i dwójkę dzieci) co jest wymagane??

1. potrzebne są odpisy aktów urodzenia - bo to świadczy o tym, kto jest czyim dzieckiem, i to każdego ze spadkobierców z wyjątkiem tych, co zmarli, zamiast odpisów moga być akty małżeństwa
2. po jednym z dzieci z synów będzie dziedziczył tylko jego syn (dzieci), jeżeli jest niepełnoletni, to nastąpi przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza - znaczy jeżeli był nieletni w chwili dziedziczenia,

Powrót