nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku maria@5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maria@5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. proszę o pomoc.. nie potrafię się porozumieć z moją siostrą co do kwestii mieszkania po naszej mamie/jesteśmy tylko dwie córki/ mama zmarła . siostra jeszcze za życia mamy załatwiła że mieszkanie jest przepisane na jej córkę, czyli wnuczkę mojej mamy, Czy ja powinnam założyć sprawę o nabycie spadku?? nie wiem jak mam do tego się zabrać:( jakie muszę mieć dokumenty?? czy sprawę mogę założyć w miejscu mojego zamieszkania ?? czy w miejscu tam gdzie mieszkała mama?? co do papierów mieszkania to ja nic nie mam, wszystko ma moja siostra, delikatnie mówiąć wypieła się na mnie..Proszę o radę, bo o ile wiem to należy mi się zachowek. dzięki z góry

jak z siostra nie ma rozmowy to wniosek piszesz do sadu, ze chcesz stwierdzenia nabycia spadku po mamie. uczestnikow podajesz - wszystkich potencjalnych spadkobiercow, czyli zapewne rodzenstwo. wlasciwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy. Nie wiem kto tam dziedziczy, ale na pewno dodaj akt zgonu mamy oraz swoj akt urodzenia. W akcie zgonu jest napisane, ze ktos zmarl jako wdowiec/wdowa, ale sad moze poprosic o akt zgonu taty. Akty urodzenia pozostalego rodzenstwa tez moga przyspieszyc cale postepowania. Jak byl testament to dodaj testament. Sad sam Ci udzialy pooblicza i w sumie sam zajmuje sie sprawa - powie Ci czego brakuje. Tu tez jest istotne ile minelo od smierci mamy.

Mieszkanie teraz nie jest wazne, bo teraz nabywacie tylko ogolne udzialy. Zachowek to odrebna sprawa, trudno rokowac, czy Ci sie nalezy bo za malo faktow. Moze sama dostalas darowizne lub cos ze spadku przejelas. Moze 3 lata minely od smierci mamy. Moze darowizna na wnuczke jest sprzed 10 laty uczyniona liczac wstecz od smierci mamy. Moze to nie byla darowizna. Za duzo moze. Jak bedziesz miala stwierdzenie nabycia spadku to wez odpis zupelny ksiegi wieczystej nieruchomosci nalezacej do mamy i idz z tym do prawnika.

witam. bardzo dziękuję za szybką odpowiedż...:) mama zmarła w sierpniu br. była wdową. jak moja mama już poważnie zaczeła chorować, to moja siostra bez mojej wiedzy przespisała mieszkanie mamy na swoją córkę:( czyli mam złożyć sprawę najpierw o nabycie spadku?? TAK?? a póżniej o zachowek, czy dobrze rozumiem>>

tak, i skoro mama zmarla niedawno to nie ma pospiechu i w zasadzie mozna nawet poczekac pol roku zeby zaoszczedzic 50 zl:) A "przepisala mieszkanie" to co to znaczy? W jakiej formie? Moze dozywocie to bylo lub umowa sprzedazy?

Witam, i jeszcze raz dziękuję... ja jednak złożę papiery o nabycie spadku. chcę mieć to za sobą, a mieszkanie siostra poprostu przepisała na swoją córkę, wcześniej było to mieszkanie mamy. napewno mama musiała podpisać jakieś papiery, była chora więc siostra to wykorzystałą. przykre ale prawdziwe:((

witam. i znów mam problem z którym nie mogę sobie poradzić. proszę o poradę jak mam postąpić ..siostra nie chce mi udostępnić kluczy do mieszkania mamy.. czy ma takie prawo??

Maria, witaj.Z tego wynika że mieszkanie jest przepisane na córke siostry, czyli nim rozporządza, wiec wcale sie nie dziwie że niechce aby ktoś sie pałentał po jej pomieszkaniu, a tak naprawdę to myśle że jak tam nikt nie mieszka to siostra niechce sie podzielic żeczami osobistymi po twojej mamie i nikogo nie wpuszcza.
Kiedyś mój znajomy tak miał z bratem o wiekszy dom i drogie meble oraz obrazy po rodzicach.Facet nie czekał długo tylko wziął ślusarza i zmienił zamki oraz z komornikiem zrobił inwentaryzacje a nastepnie powiadomił brata że inwentaryzacja jest zrobiona.W tym przypadku chodziło o sporą kasę.
Działaj spokojnie bo za pare starych gratów możesz sobie zszarpać nerwy.

Powrót