nabycie własności, założyć KW?

• Autor wątku Autor wątku ada3233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ada3233

Stały bywalec
Odpowiedzi
733
Użytkuję ziemię, którą dostałam od taty, a on od swojego ojca.
Chciałam wpisać się do KW jako właściciel, ale KW zaginęła. Nie mam aktu własności tej ziemi. Jak udowodnić że jestem właścicielem?
Będę wdzięczna za pomoc, zależy mi na rozwiązaniu tej sprawy.

W jaki sposób dostałaś tą ziemię od taty? Jakaś umowa? Notarialna?

niestety dziadek był nierozsadny i przekazał ziemie ustnie. Tzn. Po jego śmierci zaczął ją użytkowac mój tato. Nie mam żadnych dokumentów, tylko wypis z rejestru gruntów, na którym widnieje dziadek jako samoistny posiadacz i na jego nazwisko płace podatek.

Może najpierw ustal kto figuruje jako właściciel w księgach wieczystych (takowe są w sądzie rejonowym, jeśli znasz numer działki, albo chociaż adres, to możesz w te księgi zajrzeć).

Właśnie w sądzie dowiedziałam sie że księga zaginęła. (poprosiłam o odpis z KW i taką dostałam odpowiedź. Działka nie ma właściciela, bo nie ma KW. Chcę stać sie prawowitym właścicielem. Co zrobić?

Nadir, pomóż. Ty wiesz gdzie szukać informacji do odtworzenia ksiąg zaginionych (i o co się usera pytać).

[cytat="demagogia"] szukać informacji do odtworzenia ksiąg zaginionych.[/cytat]
Można odtworzyć księgi zaginione? mam nr działki i wiem z podziału jakiego gospodarstwa ona powstała. Czy będę musiala informowac o sprawie spadkobierców właściciela tego dużego gospodarstwa?

[cytat="ada3233"]
Chciałam wpisać się do KW jako właściciel[/cytat]
..wpisać na podstawie czego, jakiego dokumentu ?

[cytat="ada3233"]Nie mam aktu własności tej ziemi. Jak udowodnić że jestem właścicielem?[/cytat]
Jak wyżej napisałam, masz jakiś dokument własności na siebie? Czy chodzi tu tylko o wpis do księgi, która zaginęła?
Coś chyba nie tak z moim myśleniem, bo nie rozumiem pytań :(

[cytat:338ng1kq]ale KW zaginęła. [/cytat:338ng1kq]

Myślę,że sama sobie nie poradzisz. Jeśli faktycznie znasz pochodzenie gruntu, być może dałoby się odnaleźć zbiory dokumentów, z których by wynikało przeniesienie tego gruntu do tej zaginionej księgi wieczystej.
Proszę sobie znaleźć geodetę, który odpłatnie na podstawie dokonanych zmian gruntowych w ewidencji gruntów w ubiegłych latach dokona badań w księgach wieczystych i być może natrafi na jakiś ślad.

[lex:338ng1kq]ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 17 września 2001 r.

w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych i zbiorów dokumentów
Dz.U. z 2001r. Nr 102 poz. 1122 (data wydania: 21.09.2001)

.....
§ 23. [ Zaginięcie lub zniszczenie księgi wieczystej ]

1. Przy zakładaniu księgi wieczystej dla nieruchomości, która nie miała księgi wieczystej albo której księga wieczysta zaginęła lub uległa zniszczeniu, bierze się z urzędu pod uwagę w szczególności zbiory dokumentów, dokumenty należące do zaginionej lub zniszczonej księgi wieczystej oraz zachowane części takiej księgi, a także dane z ewidencji gruntów i budynków.

2. Jeżeli zbiór dokumentów prowadzony jest przez sąd, który nie jest właściwy do założenia księgi wieczystej, sąd właściwy zażąda niezwłocznie nadesłania tego zbioru.

3. Ksiąg wieczystych zaginionych lub zniszczonych nie odtwarza się. [/lex:338ng1kq]

mam wypis z ewidencji gruntów z badaniem wieczystoksięgowym, jest tam mowa o zbiorach dokumentów. Mój dziadek jest wpisany w ewidencji jako samoistny posiadacz. Powiedzmy, że chcę uzyskac prawo własności tej ziemi przez zasiedzenie. Kogo będę musiała powiadomić. Bo KW nie ma, więc nie można wskazac właściciela lub jego spadkobiercy. Czy wypis z ewidencji jest dowodem w sprawie o zasiedzenie?

Witam.
Mój dziadek zmarł w 1990 roku. Babcia i mama nie rozpoczęły wówczas procedury spadkowej, ponieważ żyła wówczas jego mama. Prababcia nie żyje od 1996 roku.
Czy po tylu latach mogą ubiegać się o spadek?
Ojciec dziadka był właścicielem 30hektarów ziemi razem z domem oraz lasem ,ale babcia nie ma żadnych dowodów własności.
Czy jest jakiś sposób do dotarcia do aktów własność lub zbiorów dokumentów związanych z gruntem?
Co zrobić jak takie zbiory i księgi nie istnieją?
Istnieje taka możliwość, gdyż wójt tej wsi powiedział, żę w tamtych latach takie akty nie powstały lub zagineły.

Dziekuje za odpowiedź i pozdrawiam.

No właśnie, ja też nie mam aktu własności, ale jeśli w ewidencji gruntów w powiecie figuruje Pana przodek, to ma Pan łatwiej. Moi dziadkowie kupili ziemie, w KW widnieje ktoś inny...
Powodzenia, to powinno sie udać

Pani Nona napisała: [cytat:2exdxn98]Przy zakładaniu księgi wieczystej dla nieruchomości, która nie miała księgi wieczystej albo której księga wieczysta zaginęła lub uległa zniszczeniu, bierze się z urzędu pod uwagę w szczególności zbiory dokumentów, dokumenty należące do zaginionej lub zniszczonej księgi wieczystej oraz zachowane części takiej księgi, a także dane z ewidencji gruntów i budynków. [/cytat:2exdxn98]
TZN. że mogę wystąpić do sądu o założenie księgi?

Powrót