[cytat="ada3233"]
Chciałam wpisać się do KW jako właściciel[/cytat]
..wpisać na podstawie czego, jakiego dokumentu ?
[cytat="ada3233"]Nie mam aktu własności tej ziemi. Jak udowodnić że jestem właścicielem?[/cytat]
Jak wyżej napisałam, masz jakiś dokument własności na siebie? Czy chodzi tu tylko o wpis do księgi, która zaginęła?
Coś chyba nie tak z moim myśleniem, bo nie rozumiem pytań
[cytat:338ng1kq]
ale KW zaginęła. [/cytat:338ng1kq]
Myślę,że sama sobie nie poradzisz. Jeśli faktycznie znasz pochodzenie gruntu, być może dałoby się odnaleźć zbiory dokumentów, z których by wynikało przeniesienie tego gruntu do tej zaginionej księgi wieczystej.
Proszę sobie znaleźć geodetę, który odpłatnie na podstawie dokonanych zmian gruntowych w ewidencji gruntów w ubiegłych latach dokona badań w księgach wieczystych i być może natrafi na jakiś ślad.
[lex:338ng1kq]ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 17 września 2001 r.
w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych i zbiorów dokumentów
Dz.U. z 2001r. Nr 102 poz. 1122 (data wydania: 21.09.2001)
.....
§ 23. [ Zaginięcie lub zniszczenie księgi wieczystej ]
1. Przy zakładaniu księgi wieczystej dla nieruchomości, która nie miała księgi wieczystej albo której księga wieczysta zaginęła lub uległa zniszczeniu, bierze się z urzędu pod uwagę w szczególności zbiory dokumentów, dokumenty należące do zaginionej lub zniszczonej księgi wieczystej oraz zachowane części takiej księgi, a także dane z ewidencji gruntów i budynków.
2. Jeżeli zbiór dokumentów prowadzony jest przez sąd, który nie jest właściwy do założenia księgi wieczystej, sąd właściwy zażąda niezwłocznie nadesłania tego zbioru.
3. Ksiąg wieczystych zaginionych lub zniszczonych nie odtwarza się. [/lex:338ng1kq]