Nachodzenie komornika

• Autor wątku Autor wątku honytowk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

honytowk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam pewien problem. Mianowicie mój ojciec posiada długi w urzedzie skarbowym i nie tylko. Mieszkam z mamą w mieszkaniu z MZBM (nie własnościowe) ojciec został wymeldowany 4 lata temu oraz jest rozdzielność majątkowa od 4 lat nachodzi nas komornik i zostawia kartki że szuka Ojca mimo informacji od sąsiadów oraz wymeldowania ciągle nas nachodzi czy można zwrócić się z tym do jakiegokolwiek urzędu ? Moja mama traci zdrowie ponieważ nie chce mieć już z nim nic wspólnego a komornicy jak byli tak cały czas przychodzą... czy da sie temu jakoś zaradzić ?

To komornik czy komornicy?
Jest to zasadnicza różnica.
Jeżeli przychodzą różni komornicy to najpewniej nie posiadają (i nie muszą posiadać) informacji o ustaleniach dokonanych przez jednego z nich. Każdy komornik ma obowiązek sprawdzić adres, który wskazuje mu wierzyciel...a że dłużnik tam nie mieszka no trudno.
Natomiast po ustaleniu takiej informacji komornik powiniem sporządzić protokół z czynności i ustalić inny adres we właściwym urzędzie.
Dlatego sytuacja kiedy pod ten adres przychodzi ciągle ten sam komornik moim zdaniem kwalifikuje się do złożenia skargi na czynności komornika, który pomimo posiadanych informacji o tym że dłużnik niezamieszkuje pod tym adresem ponawia swoje czynności właśnie w tym miejscu.

Bartata napisał:
Dlatego sytuacja kiedy pod ten adres przychodzi ciągle ten sam komornik moim zdaniem kwalifikuje się do złożenia skargi na czynności komornika, który pomimo posiadanych informacji o tym że dłużnik niezamieszkuje pod tym adresem ponawia swoje czynności właśnie w tym miejscu.

Nie wróżę powodzenia takiej skardze, ale cóż, pieniaczy na świecie nie brakuje.

Powrót