Nachodzenie w domu przez windykatorów

• Autor wątku Autor wątku Muzodajnia86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Muzodajnia86

Użytkownik
Odpowiedzi
117
Dzień dobry. Moja przyjaciółka wzięła pożyczkę z firmy typu bocian czy provident pożyczkę domowa n kwotę 550 zł. Nie spłaciła tego ( miłą wypadek i obecnie ma złamaną nogę w kilku miejscach ) i nachodzą ja w domu ludzie z tej firmy typu bocian. Czy to jest zgodne z prawem ? Czy mogą sobie tak nachodzić w domu ? Byli nawet u jej rodziców bo tam jest zameldowana. Kilkukrotnie zostawili numer telefonu na kartce w drzwiach . Co ona może zrobić w takiej sytuacji ?

Spłacić dług. A tobie gdyby ktoś nie zapłacił jakbyś się czuła? Za każdą firmą stoją realni ludzie, którzy mogą stracić swoje własne pieniądze.

Czy to jest zgodne z prawem ? Czy mogą sobie tak nachodzić w domu ?
Kwestia co mówi umowa i jaka jest intensywność owych wizyt. Jeśli windykatorzy chodzą po miejscach nie wskazanych w umowie to jest podstawa, aby osoby tam mieszkające zgłosiły fakt niepokojenia na policję. Jeśli nie wchodzą do mieszkania czy na ogrodzony teren to o naruszeniu miru nie ma mowy.

Ich nachodzenie jest swego rodzaju nękaniem i zastraszaniem a na tą są art i paragrafy.
No to je podaj pytającej.

Oczywiście proponuję w miarę możliwości dogadać się z firmą pożyczkowa i spłacić dług.
Zgadzam się. Złamana noga nie uniemożliwia wzięcia do ręki telefonu i zadzwonienia.

Ostatnia edycja:
Muzodajnia86 napisał:
Moja przyjaciółka wzięła pożyczkę z firmy typu bocian czy provident
Muzodajnia86 napisał:
miłą wypadek i obecnie ma złamaną nogę w kilku miejscach
Teg typu pożyczki posiadają ubezpieczenie , może warto się zainteresować tym tematem.

Powrót