Nadpłacone alimenty

• Autor wątku Autor wątku bertus32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bertus32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.
Przeczytałam sporo w zbliżonym do mojego temacie, ale wciąż nie uzyskałam odpowiedzi.

Mój znajomy płaci alimenty na dziecko, zawsze w terminie.
W związku z tym, że miał szczere intencje i działał dla dobra dziecka, często, poza sądownie przyznaną kwotą alimentów, przelewał matce dziecka dodatkowe środki, czasem drobne, czasem w kwocie równej lub wyższej od tej zasądzonej. Za każdym razem kwotę dodatkową opisywał jako kolejną ratę alimentów na poczet kolejnego miesiąca. No i tak się złożyło, że zapłacił te alimenty do przodu za cały kolejny już rok.
Pytanie brzmi:
Czy w związku z tym, że alimenty są opłacone, opatrzone właściwymi datami i opisem każdy z przelewów, to może on teraz zaprzestać płacenia alimentów w ogóle, do dnia, do którego nadpłacił owe?
Czy nie musi obawiać się problemów prawnych?
Bardzo proszę o odpowiedź, czy matka dziecka może mu jakoś zaszkodzić?

Oczywiscie, ze moze przestac placic, az do daty kiedy zakonczy sie nadplata. Wazne, aby nadplacone faktycznie mialy w opisie co to, dla kogo i za jaki okres.
Matka nie moze nic zrobic, wszak to pieniadze na zaspokojenie potrzeb dziecka - zatem powinna je trzymac i wydatkowac zgodnie z orzeczeniem sadu ( w danym miesiacu na biezace potrzeby dziecka).
Jedyny problem w tym, ze teraz matka moze wystapic o podwyzke i otrzyma ja uzasadniajac, ze sytuacja ojca jest znakomita poniewaz stac go na alimentacje z gory za rok, a co za tym idzie dziecko powinno zyc na jego stopie. Dodatkowo moze wnosic, aby w takiej sytuacji ojciec pokrywal 100% potrzeb.

Powrót