Nadplacony child tax credit sprzed 5 lat

• Autor wątku Autor wątku Ewqa8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewqa8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.Jestesmy z mezem w UK juz ponad 9 lat.
Starszy syn ma 6,5 roku.Przez pewnien okres czasu pobierlaismy jakies groszowe child tax credit , jako zwort kosztow za przedszkole, ktore kosztowalo nas wtedy ok £750 miesiecznie.
Pod koniec roku podatkowego dostalismy Pismo ze ze 120 chyba obcinaja nam na 40, w kolejnym miesiacu na 30 funtow miesiecznie, by za miesiac przeslac na decyzje o zabraniu nam child tax credit.To bylo w roku podatkowym 2010-2011.Dzis dostalam Pismo ze w 2009 n roku wyplacili mi za duzo o 288 funtow.
5 I pol roku po czasie.NIe chce sie migac, ale troche to podejrzane,ze zajelo im to ponad 5 lat, podczaas gdy faktycznie nadal mi wyplacali pieniadze. Dzownilam na ta ich super platna linie, po 20 minutach dowiedzialam sie , ze tam moge tylko zaplacic zadluzenie, I podano mi nr to Tax Trader Office, gdzie po kilku minutach automatycznje skretarki dostalam wiadomnosc: We cannot take your call today, I polaczenie zostalo przerwane.
Jak sie odwoloac, jak to wyjasnic?W liscie pisze ze sie ze mna kontaktowali, ja takiej korespondencji nie pamietam, adresu nie zmienialam od 7 lat.Pani w linii od platnosci powiedziala,ze w 2009 dostalam Pismo w listopadzie.
Pamietam ze w listopadzie mialam taka sytuacje, bo pracowalam wtedy w szkole I dostalam jedna wyplate z duzo.Ta kwota jest podbna do tej ktora wtedy splacilam, ale to wyplata z council, a nie child tax credit.
Jak sie dowiedziec skad ta nadplata?Listnie zawiera zadnych rozliczen, pisze tylko :child tax credit overpayment -period ended 06.04.2009...Pomozcie madrzejsi w tej kwesti, zebym nie zostala w jakis tam sposob oszukana.Normalnie az starch child benefit pobierac...

Ostatnia edycja:
Porsze o porade, ktos cos wie w tych kwestiach?

Czy tam czasem pod spodem nie ma informacji jak się odwołać? Moim zdaniem do nich napisz a nie dzwoń...

W liscie masz napisane,ze jak nie zgadzasz sie z ich decyzja badz chcesz przedyskutowac z nimi ta kwestie to zadzwon pod numer..... badz napisz pod adres.....W liscie popros o rozliczenie za tamten okres, poniewaz nie jestes w stanie sama tego sprawdzic po tylu latach ( masz obowiazek trzymac dokumenty przez 3 lata )

Tak jak poradzilyscie, wywnioskowalam do nich pismo.Nadal bez odpowiedzi.
Pewnie troche poczekam.

Witam. Oboje z mężem pracujemy w Angli i mamy córke 7 miesięczną która jest z nami a dwoje starszych dzieci w wieku 12-14 lat wróciło do polski i uczą się tam. Dostawałam ctc nie informując ich że dzieci podjeły naukę w polsce i teraz chcą listu ze szkoły i nie wiem jak to teraz rozegrac żeby nie wracac... mimo ze ferie i wakacje spedzają razem z nami. pomóżcie w tej sprawie jaki mam im tu przedstawic pismo bo nie wiem jak się do tego zabrac

skoro nie poinformowalas to teraz to zrob.
nic ci tu nikt nie pomoze masz mowic o wszystkich zmianach w innym wypadku moga zarzadac zwrotu nadplaconych benefitow

Niestety teraz bedą zabierać także Tax Credits jeżeli dziecko przebywa poza UK,sporo znajomych otrzymało już takie listy.

Powrót