Nadpłata wypłaconego odszkodowania

• Autor wątku Autor wątku Jaga91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jaga91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W lipcu zostałam potrącona przez samochód- w wyniku wypadku uszkodziłam sobie więzadło kolanowe. Po zakończeniu leczenia wysłałam do ubezpieczalni sprawcy wniosek o wypłatę należnego odszkodowania. Ubezpieczyciel zażądał dodatkowych dokumentów ale jednocześnie wypłacił mi 2700 zł odszkodowania (odszkodowanie + zadośćuczynienie). W międzyczasie sąd przyznał mi nawiązkę w wysokości 4000 zł. Po dosłaniu dodatkowych dokumentów ubezpieczyciel wycenił szkodę na 4500 zł i uwzględniając wypłaconą nawiązkę ubezpieczyciel twierdzi, że powstała nadpłata w wysokości 2200zł. Czy jestem zobowiązana do zwrotu nadwyżki i jaki jest termin przewidziany na jej zwrot?

Oprócz pierwszego pisma w którym zasądzono mi świadczenie w łącznej kwocie: 2700zł -wypłacone
Druga decyzja

Po dosłaniu kosztów anulacji wakacji i kosztów utracponego dochodu dostałam drugie pismo:

Niniejszym zawiadamiamy, że w związku z przedmiotową sz kodą przyznano na Pani rzecz świadczenie w łącznej kwocie: 576.88zł
Potrącenia:
4.000,00zł
Zasądzona nawiązka w sprawie karnej zgodnie z wyrokiem Sądu Rejonowego Poznań- Stare
Miasto w Poznaniu, VIII Wydział Karny, z dnia 12.12.2019r, sygn. akt VIII K 778/19 , w
wysokości 4.000,00zł
Wobec powyższego, iż na dzień dzisiejszy jest nadpłata przez ubezpieczyciela w wysokości 3.423,12zł
uważa, iż świadczenie zostało spełnione i brak jest podstaw do wypłaty ww. kwoty na wskazany przez Panią rachunek bankowy.

PROPOZYCJA UGODY
wypłatę w drodze ugody kwoty łącznej, zaspokajającej wszelkie roszczenia strony
poszkodowane j w wysokości 5.432,59zł , obejmującej kwotę zadośćuczynienia w wysokości
4.500,00zł oraz kwotę łączną odszkodowania w wysokości 932,59zł;- wskazanie, że od kwot o których mowa w pkt 1 powyżej wskazanie, że od kwot o których mowa w pkt 1 powyżej potrącone zostaną
dotychczasowe wypłaty świadczeń oraz zasądzonej nawiązki podczas postępowania karnego

czyli 4000zł nawiązki i 2700zł odszodownia przyznanego w pierwszej decyzji nadal będzie generowalo nadpłate w wysokości 1267.41 zł

Powrót