Nadpłata za chwilówkę

• Autor wątku Autor wątku olcia612
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olcia612

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam

Miałam zadłużenie w firmie Feniko , sprawa toczyła się w e-sądzie , w trakcie trwania rozprawy spłaciłam całe zobowiązanie razem z odsetkami i kosztami sądowymi , lecz na następny dzień dowiedziałam się że sąd umożył postępowanie i zasądził koszty sądowe na rzecz powoda, mimo że oni mi je uwzględnili już w kwocie długu , Pani na infolinii powiedziała że mam nadpłatę na rachunku o te koszty sądowe to jest ok 650 zł , problem w tym że nie chcą mi zwrócić tej nadpłaty, jest ciągle odwlekanie i mówienie mi że mam być cierpliwa bo muszą to skonsultować że swoim działem prawnym ale to trwa już kilka tygodni I obawiam się że nie oddadzą mi pieniędzy , co mam robić ?

olcia612 napisał:
sąd umożył postępowanie i zasądził koszty sądowe na rzecz powoda

Jakie uzasadnienie umorzenia? Bo jak spłatą, to powód powinien sam wycofać pozew.

olcia612 napisał:
mimo że oni mi je uwzględnili już w kwocie długu

Na jakiej podstawie?

olcia612 napisał:
problem w tym że nie chcą mi zwrócić tej nadpłaty, jest ciągle odwlekanie i mówienie mi że mam być cierpliwa bo muszą to skonsultować że swoim działem prawnym ale to trwa już kilka tygodni I obawiam się że nie oddadzą mi pieniędzy , co mam robić ?

To samo co oni tylko w drugą stronę. Przedsądowe wezwanie do zapłaty a potem pozew. Oni zapewne przygotowali ci profesjonalnie całą procedurę. Teraz robisz wobec nich dokładnie to co oni robili wobec ciebie. Teraz oni są dłużnikiem a ty wierzycielem. Procedura taka sama. :)

Na takiej podstawie że wysyłali do sądu mój stary adres zameldowania mimo tego że adres był przeze mnie aktualizowany przy wyprowadzce i nie dochodziły do mnie wezwania do zapłaty z sądu , a ja spłaciłam dług u nich mimo umożenia tej sprawy , a oni doliczyli koszty sądowe a po kilku dniach w wyroku umażającym przeczytałam że koszty sądowe są skierowane na rzecz powoda

Powrót