Nadruki na koszulkach i gadżetach

• Autor wątku Autor wątku croissant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

croissant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chcę sprzedać znajomym kilka koszulek z nadrukiem tytułu serialu, jako że w Polsce nie można ich dostać przyszedł mi do głowy pomysł o skorzystaniu z usług firm które zajmują się takimi nadrukami. Sam napis jest charakterystyczny i znany tylko dla osób które znają ten film. Jego wielkość na koszulce nie przekraczałaby wymiarów 15cm/7 cm. Czy mogę go użyć w oryginalnej formie, tzn tak jak dokładnie wygląda? co mogę zrobić żeby jednak zrobić taki nadruk na koszulce? czy po zmianie proporcji nie będę mieć problemów z użyciem logo serialu?

Aby sprzedawac takie koszulki musisz miec pozwolenie wlasciciela praw autorskich.

Co innego jakbyscie w grupie znajomych sie zlozyli i wspolnie zamowili takie koszulki dla siebie - poczytaj o dozwolonym uzytku prywatnym w ustawie.

a jeśli ktoś na aukcjach internetowych sprzedaje np. plakaty z twarzami aktorów i jest to samo logo filmu to nie musi mieć pozwolenia właściciela praw autorskich? na koszulce ma być sam tytuł siedmioliterowy

Jesli ten ktos sam drukuje plakaty to musi miec pozwolenie.
Jesli sprzedaj kupione, np. w hurtowni - nie musi miec pozwolenia.

Sam tylul, jako 7 liter napisanych generyczna czcionka, prawdopodobnie moglbys sprzedawac (pewnosci nie mam).
Ale jesli jest to napis stylizowany i stanowi logo serialu to to juz podlega pod prawa autorskie.

Powrót