Nadużycia firmy windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku maaattt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maaattt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
mam prośbę z pewną firmą windykacyjną mianowicie od dłuższego czasu wydzwaniają do mnie na telefon komórkowy z różnych numerów oraz o dość różnych porach pracownicy windykacji, ostatnio nawet przyjęli praktykę dzwonienia codziennie po 8 rano do zakładu pracy ponieważ telefon komórkowy przestałem odbierać, otrzymałem od nich kopię pełnomocnictwa, ale mimo tego moim zdaniem firma dopuszcza się nadużyć choć by niezgodnych z kodeksem cywilnym. Praktyki przez nich stosowane stają się uciążliwe pomimo mojej prośby oraz braku zgody na kontakt szczególnie w miejscu zatrudnienia niestety dalej nasila się bezczelność firmy windykacyjnej. Bardzo proszę o poradę.

Pozdrawiam

Proponuję napisać do nich pismo gdzie zostanie wskazane, że przyjął Pan do wiadomości, że żądają zapłaty a także, że nie życzy Pan sobie dalszego kontaktu w tej sprawie. Jeżeli firma nie zaprzestanie praktyk polegających na dzwonieniu do Pana, zakładu pracy lub do jakiegokolwiek innego miejsca w Pana sprawie to złoży Pan zawiadomienie o nękaniu na Policji.
Jak nie przestaną dzwonić to takie zawiadomienie należy złożyć.

Dodam, że warto sprawdzić czy roszczenie nie uległo przedawnieniu, a jeżeli tak to prawidłowo zareagować po wszczęciu postępowania sądowego o zapłatę - zgłosić w sprawie (np. w sprzeciwie od nakazu zapłaty) zarzut przedawnienia.

Powrót