Nadużycia seksualne

• Autor wątku Autor wątku Coldreks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Coldreks

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Właśnie przeczytałem artykuł chyba w onecie, że zatrzymano potencjalnego przestępcę, który umówił sie na seks spotkanie z nieletnią. Jak to jest że taki człowiek, który jeszcze nic nie zrobił jest zatrzymywany a np kapłan /nic nie mam do księży, jestem katolikiem/, który spotyka się ze swoją ofiarą i przyznaje sie do nadużyć seksualnych, nie jest zatrzymany i cieszy się wolnością?

Zrobił, bo samo nawiązanie kontaktu z taką osobą, w takim celu, jest karalne. A co do duchownych to myślę, że jest to pytanie z zakresu bardziej polityki niż prawa ;)

tak z ciekawości, gdybym powiedział że kogoś zabiję ale oczywiście żartował, mogę dostać wyrok ale taki do odsiadki?

Raczej nie, ale weź po uwagę, że to co dla Ciebie może być oczywistym żartem, u kogoś innego może wzbudzać realne poczucie zagrożenia.

TSG napisał:
Zrobił, bo samo nawiązanie kontaktu z taką osobą, w takim celu, jest karalne.

Zgoda, jednak w przypadku kiedy nieletni nie był nieletnim tylko pełnoletnim samozwańczym "łowcą pedofili" to przestępstwa nie ma i nie sposób postawić zrzutów takiemu potencjalnemu przestępcy. Działalność tego typu ludzi jest delikatnie mówiąc szkodliwa.

Ostatnia edycja:
Art. 13. § 2. kk
Usiłowanie zachodzi także wtedy, gdy sprawca nie uświadamia sobie, że dokonanie jest niemożliwe ze względu na brak przedmiotu nadającego się do popełnienia na nim czynu zabronionego

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli dziecko jest przedmiotem? W takim przypadku by się zgadzało

Po pierwsze treść art. 13. § 2. kk to przepis a nie wykładnia.
Po drugie co ma wspólnego sam art. 200a kk z tematem? Przecież w temacie nie chodzi o sam czyn zabroniony, ale popełnienie go wobec osoby powyżej 15 rż, myśląc że ta osoba jest poniżej 15 rż.

Problem przerabiany do bólu na zajęciach z karnego. U nas było to na przykładzie pobicia kukły pod kocem, kiedy sprawca myślał że bije współwięźnia.

Powrót