nadużycia w szkole

• Autor wątku Autor wątku wiganna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiganna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Sprawa dość nietypowa Moje dziecko uczeń szóstej klasy szkoły podst ma dokonać wyboru gdyż na lekcji etyki która jest obowiązkowa( bo taka nasza deklaracja)ma równocześnie zajęcia dodatkowe z j. angielskiego przygotowujace do egzaminów kończących szkołę Propozycja szkoły :ma chodzic naprzemiennie ,z wpisem na etyce nieobecność usprawiedliwiona Czy tylko zgłoszenie do kuratorium rozwiąże sprawę?

Ostatnia edycja:
Zajęcia dodatkowe są oferowane przez szkołę w ramach zajęć obowiązkowych, czy załatwiane prywatnie?

Są to zajęcia dodatkowe oferowane przez szkołę bezpłatnie ale pani od angielskiego poleciła kupić dodatkowy podręcznik i oczekuje pełnej frekwencji Dlaczego moje dziecko ma z tych zajęć nie korzystać skoro przygotowują do egzaminów kończących podstawówkę?

Nie da się sprawy załatwić indywidualnie z dyrektorem?

https://men.gov.pl/ministerstwo/inf...eligii-i-etyki-w-roku-szkolnym-2014-2015.html
Religia i etyka nie są dla ucznia przedmiotami obowiązkowymi, udział w nich jest dobrowolny. O udziale ucznia w zajęciach z tych przedmiotów decydują rodzice lub pełnoletni uczniowie poprzez złożenie – na zasadzie dobrowolności – wspomnianego oświadczenia. Po złożeniu oświadczenia udział w wybranych zajęciach staje się dla ucznia obowiązkowy.

Uczeń może uczestniczyć w zajęciach z religii, z etyki, z obu przedmiotów, może też nie wybrać żadnego z nich. Na możliwość wyboru przez ucznia obu przedmiotów zwrócił uwagę Trybunał Konstytucyjny w orzeczeniu z dnia 20 kwietnia 1993 r. U 12/92 oraz w wyroku z dnia 2 grudnia 2009 r. sygn. akt U 10/07.

(...)

Szkoła nie ma prawa domagać się oświadczeń informujących o nieuczestniczeniu ucznia w zajęciach z religii i/lub etyki, natomiast w przypadku rezygnacji z udziału w tych zajęciach konieczne jest poinformowanie szkoły o zmianie decyzji.

jeżeli nic się nie zmieniło to go po prostu z tej etyki wypisz i niech sobie na angielski chodzi...

dyrektor proponuje układ ze bedzie na etyce co drugi tydzień i będzie wpis nieobecnośc usprawiedliwiona ale ja nie chcę zeby z czegos rezygnował ,zreszta sam syn mi mówi ze tak nie można bo to oszustwo jest w szkole i nie chce mieć nieobecności ,tak po prostu . Nikomu nie chce się zmienić planu lekcji bo będzie duży chaos . A propos lekcje eligii lub etyki nie są obowiazkowe?To skąd oceny na świadectwie?

Ocena z religii na świadectwie to kolejny kompromis państwa z KK. Ocena jest, ale nie wliczana do średniej i nie ma wpływu na promocję.

Chciałabym się dowiedzieć czy zajęcia dodatkowe mogą odbywać sie w czasie obowiąkowych lekcji , czy jest na to jakieś rozporządzenie które to reguluje Może jestem przewrażliwiona ale dla mnie to dyskryminacja

nie wiem gdzie tu masz dyskryminację, bo masz nieobowiązkowe zajęcia z etyki i nieobowiązkowe zajęcia z angielskiego.

Jeden z tych przedmiotów jest rzeczywiście przydatny, a drugi to tak zwana "łatwa piątka" wliczana do średniej.

Myślę że przejście przez ten jeden wybór i odczucie dosyć łagodnych konsekwencji da twojemu dziecku większą wiedzę i doświadczenie niż chodzenie na religię/etykę przez całą podstawówkę...

Chcemy byc konsekwentni w swoim działaniu ,etyka jest obowiazkowa, dziecko chce chodzić na te lekcje, to nie łatwa piątka tylko ważne zagadnienia dla młodego człowieka

Ostatnia edycja:
Powrót