H
highend
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 151
- Autor Autor
dowiem się dokładnie w poniedziałek - mam nadzieję, że będzie urzędnik prowadzący moje sprawy.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
highend napisał:na podstawie art. 50 §1 (w związku z art. 75 §1) ustawy z dnia 14 czerwca
Art. 50. § 1. Organ administracji publicznej może wzywać osoby do udziału w podejmowanych czynnościach i do złożenia wyjaśnień lub zeznań osobiście, przez pełnomocnika lub na piśmie, jeżeli jest to niezbędne dla rozstrzygnięcia sprawy lub dla wykonywania czynności urzędowych.
§ 2. Organ obowiązany jest dołożyć starań, aby zadośćuczynienie wezwaniu nie było uciążliwe.
Art. 83. § 1. Nikt nie ma prawa odmówić zeznań w charakterze świadka, z wyjątkiem małżonka strony, wstępnych, zstępnych i rodzeństwa strony oraz jej powinowatych pierwszego stopnia, jak również osób pozostających ze stroną w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli. Prawo odmowy zeznań trwa także po ustaniu małżeństwa, przysposobienia, opieki lub kurateli.
§ 2. Świadek może odmówić odpowiedzi na pytania, gdy odpowiedź mogłaby narazić jego lub jego bliskich wymienionych w § 1 na odpowiedzialność karną, hańbę lub bezpośrednią szkodę majątkową albo spowodować naruszenie obowiązku zachowania prawnie chronionej tajemnicy zawodowej.
§ 3. Przed odebraniem zeznania organ administracji publicznej 10) uprzedza świadka o prawie odmowy zeznań i odpowiedzi na pytania oraz o odpowiedzialności za fałszywe zeznania.
highend napisał:oni jeszcze powołują się na:
art. 81c ust. 1 ustawy z dnia 7 lipca 1994r Prawo Budowlane
l. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego przy wykonywaniu zadań określonych przepisami prawa budowlanego mogą żądać od uczestników procesu budowlanego, właściciela lub zarządcy obiektu budowlanego,
informacji lub udostępnienia dokumentów:
1) związanych z prowadzeniem robót, przekazywaniem obiektu budowlanego do użytkowania, utrzymaniem i użytkowaniem obiektu budowlanego;
2) świadczących o dopuszczeniu wyrobu budowlanego do obrotu albo jednostkowego zastosowania w obiekcie budowlanym.
2. Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego, w razie powstania uzasadnionych wątpliwości co do jakości wyrobów budowlanych lub robót budowlanych, a także stanu technicznego obiektu budowlanego, mogą nałożyć, w drodze postanowienia, na osoby, o których mowa w ust. 1, obowiązek dostarczenia w określonym terminie odpowiednich ocen technicznych lub ekspertyz. Koszty ocen i ekspertyz ponosi osoba zobowiązana do ich dostarczenia.
3. Na postanowienie, o którym mowa w ust. 2, przysługuje zażalenie.
4. W razie niedostarczenia w wyznaczonym terminie żądanych ocen lub ekspertyz albo w razie dostarczenia ocen lub ekspertyz, które niedostatecznie wyjaśniają sprawę będącą ich przedmiotem, organ administracji architektonicznobudowlanej lub nadzoru budowlanego może zlecić wykonanie tych ocen lub ekspertyz albo wykonanie dodatkowych ocen lub ekspertyz na koszt osoby zobowiązanej do ich dostarczenia.
highend napisał:byłem u nich w PINB.Pani tłumaczyła
highend napisał:, ze jeszcze art. 75 §1.
Art. 75.
§ 1. Jako dowód należy dopuścić wszystko, co może przyczynić się do wyjaśnienia sprawy, a nie jest sprzeczne z prawem. W szczególności dowodem mogą być dokumenty, zeznania świadków, opinie biegłych oraz oględziny.
§ 2. Jeżeli przepis prawa nie wymaga urzędowego potwierdzenia określonych faktów lub stanu prawnego w drodze zaświadczenia właściwego organu administracji, organ administracji publicznej odbiera od strony, na jej wniosek, oświadczenie złożone pod rygorem odpowiedzialności za fałszywe zeznania. Przepis art. 83 § 3 stosuje się odpowiednio.
highend napisał:To było tylko w rozmowie z nimi (nie do protokołu)
highend napisał:Ostatecznie chcieli spisywać protokół, ale ja im dałem pismo jak kolega proponował i że odmawiam wyjaśnień.
highend napisał:tzn. jest prowadzone postępowanie - na wniosek straży miejskiej.
§ 4. O wszczęciu postępowania z urzędu lub na żądanie jednej ze stron należy zawiadomić wszystkie osoby będące stronami w sprawie.
highend napisał:Napisali mi, że w dniu 11.06.2012 (czyli dużo wcześniej niż w/w zawiadomienie) przeprowadzili kontrolę (bez mojej wiedzy i zgody) na mojej działce
Art.79. § 1.Strona powinna być zawiadomiona o miejscu i terminie przeprowadzenia dowodu ze świadków, biegłych lub oględzin przynajmniej na siedem dni przed terminem.
§2.Strona ma prawo brać udział w przeprowadzeniu dowodu, może zadawać pytania świadkom, biegłym i stronom oraz składać wyjaśnienia.
highend napisał:Drugie pismo to odpowiedź na moje pismo w sprawie podania podstawy prawnej (...)
Przy czym wyraz dokumenty był pogrubiony. Czyli nie mają innej podstawy prawnej...
highend napisał:Ja im odpisałem wtedy jeszcze iż odmawiam składania wyjaśnień
highend napisał:nie wiem jak - ale chciałbym się mu odwdzięczyć![]()
![]()
highend napisał:"zawiadam Pana że w dniu 11.06.2012 na parceli XXX zostaną przeprowadzone czynności kontrolne w sprawie: pozostałości po fundamentach na ul. XXX w mieście XXX"
Celem zawiadomienia, o którym mowa w art. 79 § 1 k.p.a., jest zapewnienie stronie możliwości wzięcia udziału w przeprowadzeniu dowodu, a obowiązek zawiadomienia strony przynajmniej na siedem dni przed terminem przeprowadzenia dowodu ma umożliwić stronie przygotowanie się do tych czynności.
Pójdę tam i wezmę akta sprawy i tam MUSI być data przy tych zdjęciach (bo one są zrobione przed 11.06.2012). I wtedy takie odwołanie ma sens. Dobrze myślę?
Art. 73. § 1. Strona ma prawo wglądu w akta sprawy, sporządzania z nich notatek, kopii lub odpisów. Prawo to przysługuje również po zakończeniu postępowania.
§ 1a. Czynności określone w § 1 są dokonywane w lokalu organu administracji publicznej w obecności pracownika tego organu.
§ 2. Strona może żądać uwierzytelnienia odpisów lub kopii akt sprawy lub wydania jej z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów, o ile jest to uzasadnione ważnym interesem strony.
Organ II instancji wskazał, iż zawiadomienie stron pismem z dnia 3 października 2008 r. o terminie przeprowadzenia kontroli przedmiotowego budynku na podstawie przepisu art. 79 § 1 k.p.a. było nieprawidłowe, ponieważ przepis ten dotyczy oględzin przedmiotu postępowania przeprowadzanych dopiero po formalnym wszczęciu postępowania administracyjnego. Tymczasem w niniejszej sprawie postępowanie zostało wszczęte z urzędu dopiero pismem nr [...] z dnia 1 grudnia 2008 r. Ponadto wszczęcie postępowania z urzędu następuje w dniu zawiadomienia stron o wszczęciu tego postępowania.
(...)
Z materiałów sprawy nie wynika ażeby kontrola, która miała miejsce w dniu 23 października 1008 r. nastąpiła w trybie powołanych tu przepisów o oddawaniu do użytku obiektów budowlanych po złożeniu wniosku przez inwestora o pozwolenie na użytkowanie obiektu budowlanego.
Nie wynika to zarówno z treści zawiadomienia z dnia 3 października 2008 r. w którym organ powołał się wyłącznie na art.79 § 1 k.p.a. jak również z protokołu kontroli obiektu budowlanego i wskazanej tam podstawy prawnej (art. 81, art.81a, art. 81c Prawa budowlanego).
Należy więc uznać, że opisane w uzasadnieniu postanowienia organu I instancji nieprawidłowości zostały stwierdzone w wyniku "innej kontroli".
Za wszczęcie postępowania (z urzędu w ramach nadzoru nad przestrzeganiem przepisów prawa budowlanego) uznać należy doręczenie (co trafnie zauważa organ II instancji) zawiadomienia z dnia 1 grudnia 2008 r. w sprawie użytkowania budynku mieszkalno – usługowego.
Zgodzić należy się ze stanowiskiem organu odwoławczego, że w rozpoznawanej sprawie ustalenie stanu faktycznego nastąpiło z naruszeniem przepisów k.p.a. o postępowaniu dowodowym, które miało istotny wpływ na wynik sprawy.
Strona postępowania musi mieć zapewnioną możliwość podnoszenia zarzutów co do ustaleń stanu faktycznego będącego podstawą wymierzenia dolegliwej kary pieniężnej.
W rozważanym przypadku przede wszystkim nie zagwarantowano stronom czynnego udziału w postępowaniu dowodowym.
Organ ten wszczął przedmiotowe postępowanie zawiadomieniem z dnia 19 lipca 2006 r. W konsekwencji powyższego dowód w postaci badania poziomu emisji hałasu oraz Raportu z dnia 28 czerwca 2006 r., który stanowił podstawę wydania decyzji został przeprowadzony przed wszczęciem postępowania.
Nie ulega wszak wątpliwości, ze organ winien najpierw wszcząć postępowanie w przedmiocie emisji hałasu, a dopiero po wszczęciu postępowania przeprowadzić dowód w postaci pomiaru hałasu po uprzednim zawiadomieniu stron o terminie i miejscu jego przeprowadzenia.
Obowiązek ten wynika wprost z art. 79 K.p.a., który stanowi, że strona powinna być zawiadomiona o miejscu i terminie przeprowadzenia dowodu ze świadków, biegłych lub oględzin przynajmniej na siedem dni przed terminem.
Postępowanie dowodowe w sprawie może legalnie się toczyć po wszczęciu postępowania i dopiero dowody gromadzone w toku postępowania, przy zapewnieniu stronom udziału w ich przeprowadzeniu, mogą służyć za podstawę ustaleń faktycznych.
highend napisał:"na podst. art 80 ust2 pkt 1, art 81 ust 4, art 81a i art 84 ust 1 pkt 1 ustawy Prawo Budowlane - po rozpatrzeniu sprawy z wniosku Straży Miejskiej"
Art. 80. 1. Zadania administracji architektoniczno-budowlanej wykonują, z zastrzeżeniem ust. 3 i 4, następujące organy:
3) Główny Inspektor Nadzoru Budowlanego.
Art. 81. 4
Organy administracji architektoniczno-budowlanej i nadzoru budowlanego przy wykonywaniu obowiązków określonych przepisami prawa budowlanego mogą dokonywać czynności kontrolnych. Protokolarne ustalenia dokonane w toku tych czynności stanowią podstawę do wydania decyzji oraz podejmowania innych środków przewidzianych w przepisach prawa budowlanego.
Art. 81a. 1. Organy nadzoru budowlanego lub osoby działające z ich upoważnienia mają prawo wstępu:
1) do obiektu budowlanego;
2) na teren:
a) budowy,
b) zakładu pracy,
c) (uchylona). 94)
2. Czynności kontrolne, związane z wykonywaniem uprawnień organów nadzoru budowlanego, przeprowadza się w obecności inwestora, kierownika budowy lub robót, kierownika zakładu pracy lub wyznaczonego pracownika, bądź osób przez nich upoważnionych albo w obecności właściciela lub zarządcy obiektu, a w lokalu mieszkalnym — w obecności pełnoletniego domownika i przedstawiciela administracji lub zarządcy budynku.
3. W przypadku kontroli podmiotu niebędącego przedsiębiorcą, w razie nieobecności osób, o których mowa w ust. 2, w uzasadnionych przypadkach, czynności kontrolne mogą być dokonywane w obecności przywołanego pełnoletniego świadka.
4. Czynności kontrolne dotyczące obiektów budowlanych, które są w zarządzie państw obcych albo są użytkowane przez przedstawicieli dyplomatycznych i konsularnych tych państw lub przez inne osoby zrównane z nimi na podstawie ustaw, umów lub powszechnie ustalonych zwyczajów międzynarodowych, mogą być wykonywane za zgodą tych przedstawicieli lub osób.
Art. 84. 1. Do zadań organów nadzoru budowlanego należy:
1) kontrola przestrzegania i stosowania przepisów prawa budowlanego;
highend napisał:była ta kontrola "pozostałości po fundamentach" - i nie było tam mowy o samochodach.
highend napisał:(czyli de facto chodzili po całej działce - terenie prywatnym) - bez mojej wiedzy. Czy straż miejska tak może?
highend napisał:wchodzących na działkę.
highend napisał:i NIE byłem o niej poinformowany - również w PINB nie ma żadnego dowodu
highend napisał:Natomiast na kontrolę z dnia 11.06.2012 - posiadam pismo o pozostałościach po fundamentach. I tyle.