Nadzór budowlany-zażalenie czy wniosek?

• Autor wątku Autor wątku danutap_63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danutap_63

Użytkownik
Odpowiedzi
42
PINB żle rozpatrzył sprawę. Odwołanie wniosłam do WINB a ten stwierdził, że żle rozpatrzono sprawę i wydał decyzję o prze[prowadzeniu sprawy ponownie przez PINB z powołaniem stron w terminie 30 dni. Termin minął i cisza PINB milczy.Jeżeli znowu odwołam się na podst. art. 37 do WINB to pewnie znowu sprawa wróci do PINB?Czy w tym przypadku mogę zwrócić się do WINB aby to on przeprowadził postępowanie na miejscu ze stronami ? Czy miałby to być wniosek, do WINB. Bardzo proszę pomóżcie Państwo.Zapomniałam dodać, że całą sprawę komplikuje fakt, że PINB posługuje się fałszywymi dokumentami wydanymi przez ten sam urząd , który te same dokumenty wydał mnie jako właścicielce i są one zupełnie innej treści.

WINB jest organem nadrzędnym w tym przypadku wobec PINB i orzeka jedynie jako organ II instancji w związku z czym nie ma kompetencji do orzekania w sprawach w których właściwym jest PINB.

Jedyną możliwością jaka w tym wypadku przysługuje, jest skarga na przwlekłość w trybie art. 227 k.p.a. - zaniedbanie lub nienależyte wykonywanie zadań przez właściwe organy albo przez ich pracowników, naruszenie praworządności lub interesów skarżących, a także przewlekłe lub biurokratyczne załatwianie spraw.

WINB może wydać decyzję merytoryczno-reformującą, jeżeli nie jest wymagane postępowanie wyjaśniające.

Owszem może, ale czytałeś pytanie?

Sprawa już trafiła do PINB więc na tą chwle nie ma dywagować nad
możliwością wydania decyzji reformatoryjnej.
Jeżeli już została sprawa przekazana do ponownego rozpoznania to jedyne
co można teraz zrobić to pogonić PINB.

Oczywiście. W takim celu należy złożyć zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie do WINB. Mam podobną sprawę i dzisiaj właśnie "mój" PINB dostał 14 dni na wydanie odpowiedniej decyzji.

Powrót