Nadzór referendarza nad licytacją.

• Autor wątku Autor wątku pytaniapytania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytaniapytania

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam.
Ktoś z mojej rodziny ma długi. W stosunku do tej osoby w 2014 roku wszczęto egzekucję. W 2018 roku odbyła się licytacja z nieruchomości, którą nadzorował referendarz sądowy. Przeczytałam dziś w ustawie zmieniającej kodeks postępowania cywilnego, że referendarz ma prawo nadzorować licytację, ale tylko w sprawach wszczętych chyba po 8 września 2016 r.? Co teraz mogę zrobić? Czy licytacja jest ważna? Mogę jakoś pomóc w tej sprawie, napisać jakieś pismo do komornika, do sądu?

Pozdrawiam

Ale w 2014 było wszczęte postępowanie egzekucyjne jako takie czy konkretnie egzekucja z tej nieruchomości?

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Nastąpiło przysądzenie własności na nabywcę ?

postępowanie, egzekucja z nieruchomości została wszczęta chyba końcem 2017 roku. Przysądzenie własności chyba tak, z tym że chyba nieprawomocne jeszcze

No to referendarz mógł nadzorować licytację. Zgodnie z przepisem intertemporalnym nowe zasady stosujemy do egzekucji z nieruchomości wszczętych po 08.09.2016. Liczy się data wszczęcia egzekucji z nieruchomości (jej zajęcia) a nie data wszczęcia całego postępowania egzekucyjnego.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

sprawdzę jeszcze te daty jutro. A co gdyby się okazało, że egzekucja z nieruchomości była wszczęta przed 8 września 2016 r. i referendarz ją nadzorował?

Niestety okazało się, że egzekucja z nieruchomości była wszczęta w lutym 2016 r. Co teraz można zrobić? Licytacja jest ważna?

Powrót