Nadzwyczajne wypowiedzenie umowy najmu

• Autor wątku Autor wątku JagaHH15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JagaHH15

Użytkownik
Odpowiedzi
315
Otrzymałam 2 sprzeczne wersje od niemieckich prawników, a po samodzielnym przewertowaniu chyba wszystkich możliwych źródeł (łącznie z niemieckim KC) wciąż nie znam odpowiedzi.

Opis sytuacji:

Znajoma. Samotna kobieta w 9 miesiacu ciazy (przewidywany porod za 3-4 tygodnie). Mieszkanie na 5 pietrze bez windy. 2 pokoje, w tym tylko 1 z przeznaczeniem - sypialnia (bardzo mały). Okres wypowiedzenia umowy najmu - 3 miesiące. Znajoma, po 3 miesiacach poszukiwań, znalazła mieszkanie odpowiadające Jej wymaganiom (2 piętro, winda, osobny pokój dla dziecka).

Czy powyższe przesłanki (zaawansowana ciaza, brak mozliwosci wychodzenia z mieszkania - wspinaczka na 5 piętro stała sie niemożliwa) sa powodem do wypowiedzenia umowy najmu w trybie natychmiastowym (bez zachowania 3-miesięcznego okresu wypowiedzenia)?

Z góry dziękuje za odpowiedz.

Moim zdaniem nie, ciaza trwa 9 miesiecy, wiec bylo dosc czasu, zeby od 2- 3 miesiaca ciazy szukac innego mieszkania. To by bylo przerzucanie osobistych powodow przeprowadzki na barki wynajmujacego, ktory z dnia na dzien zostanie na lodzie z pustym mieszkaniem.

Sek w tym, ze Ona szukała od kilku miesiecy. Ale z tego względu, ze jest (będzie) samotna matka, a Jej zarobki nie sa oszalamiajace, Jej kandydatura była z góry odrzucana. Ponadto szukała mieszkania bez maklera, bo Jej sytuacja finansowa nie jest najlepsza, dlatego zajęło Jej to tyle czasu.

To sa mimo wszystko jej prywatne wzgledy, ktorymi trudno obciazac wynajmujacego. Fristlose Kündigung durch den Mieter jest w zasadzie dopuszczalne tylko w przypadku, gdy mieszkanie jako takie nie nadaje sie nagle do dalszego zamieszkania z powodow nazwijmy to budowlanych (zepsute ogrzewanie w zimie, ktorego nie naprawia wynajmujacy, zepsuty bojler do cieplej wody, ktorego nie naprawia wynajmujacy itd)

Kazdy, kto szuka innego mieszkania, jest konfrontowany z reguly z tym problemem, ze wynajem nowego mieszkania zazebia sie z okresem wypowiedzenia starego i trzeba placic podwojny czynsz przez pewien okres. Ale to nie jest wina wynajmujacego i trudno przeczucac swoje koszty na niego.
Niesz szuka 3 Nachmieterow na stare mieszkanie, majac nadzieje, ze Vermieter ktoregos zaakceptuje, albo niech podajmie stare mieszkanie do konca okresu najmu.

Ok, dzięki Pogodniak. Zasugeruje Jej szukanie "następców".

Przy okazji - jak to wyglada z punktu widzenia prawnego? Czy Ona moze szukać nowych lokatorów na "własna rękę" - zamieszczając ofertę w Internecie i organizować spotkania z potencjalnymi zainteresowanymi? Czy cała procedura musi przejść przez maklera, przez którego Ona rownież wynajęła obecne mieszkanie?

Pytam z tego względu, iż logiczne jest to, ze na pewno udałoby sie Jej znaleźć szybciej "nastepce" jezeli osoba ta nie musiałaby płacić ponad 2000€ prowizji dla maklera. Czy prawo reguluje to tak, ze skoro zarządca zażyczył Sobie, aby zorganizować procedurę z udziałem maklera, to nie ma innej mozliwosci?

Niestety wynajmujacy nie ma obowiazku akceptowania Nachmieterow znalezionych przez najemce na wlasna reke. Jesli chce to robic przez maklera, nie ma za bardzo mozliwosci, zeby mu tego zabronic. Ale niech ten makler zacznie dzialac juz teraz, bo o ile sobie ciemno przypominam, jest orzecznictwo, ze Vermieter nie moze przeciagac z wlasnej winy szukania nastepcy. W tym celu kolezanka powinna go pisemnie zawiadomic, ze jest zainteresowana jak najszybszym opuszczeniem mieszkania i wyraza zgode na ogladanie mieszkania juz teraz przez potencjalnych zainteresowanych. Ale zeby to nie wygladalo tak, ze ona zacznie grymasic, ze tylko raz na 3 tygodnie od godz, 16-17 albo cos w tym stylu, tylko musi wykazac tu tez kooperacje. Oczywiscie nie musi byc codziennie na kazde zawolanie do dyspozycji, ale na pare "spedow zbiorowych" raz na tydzien powinna byc gotowa.

Blizej na ten temat tutaj:

Hat der Vermieter dem Makler einen Alleinvertretungsauftrag erteilt, wird er selbst den Nachmieter nicht akzeptieren wollen, sondern an den Makler verweisen. Dieser wird dann den Nachmieter "prüfen" und ggf. an den Vermieter weitervermitteln und dafür auch seine Provision verlangen dürfen. Umgeht der Vermieter nämlich den Makler, macht er sich ggf. ihm gegenüber schadensersatzpflichtig.

Makler sucht Nachmieter - darf ich trotzdem auch selber noch suchen? Mietrecht, Wohnungseigentum

Jeszcze raz dziękuje. Przekaże znajomej informacje i zasugeruje, zeby organizowała wycieczki po Jej mieszkaniu jak najcześciej :-)

Witam, podepne sie pod watek, otoz znajomama mieszkanie zagrzybiale, peknieta szyba w oknie, tapeta na suficiewisi, bo cos mokra jest - podobno przecieka dach. Dzwoni do wlasciciela, ale on nic z tym nie robi. Czy ma mozliwosc wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym?

monikaja napisał:
Witam, podepne sie pod watek, otoz znajomama mieszkanie zagrzybiale, peknieta szyba w oknie, tapeta na suficiewisi, bo cos mokra jest - podobno przecieka dach. Dzwoni do wlasciciela, ale on nic z tym nie robi. Czy ma mozliwosc wypowiedzenia umowy w trybie natychmiastowym?

Obecnie jestem w tzw. Rechtstreit z wlascicielami mieszkania ze wzgledu na grzyb i wilgoc w mieszkaniu. Nie placilem wczesniej ubezpieczenia prawniczego i musze zaplacic 600 euro za prawnika ktorego do tej sprawy wynajalem, ale to nie ja zaczalem. Kiedy zglosilem wilgoc w mieszkaniu po jakims czasie dostawalem tylko listy od wlascicieli ktorzy tez nic nie chcieli z tym zrobic. Oczywiscie ja odpowiadalem tez listami bo wlasciciele nie byli dostepni telefonicznie, po czym dostalem list od ich prawnika i sie zaczelo. Nie polecam takiej drogi poniewaz nawet jak jest wszystko oczywiste ze to nie moja wina oraz ze mam dowody ze wilgoc i grzyb juz byl za wczesniejszego lokatora, tylko ze wszystko zostalo wyremontowane i przeprowadzalismy sie w lecie, sprawa nie jest jeszcze wygrana przez nas. A wyglada to tak, ze musimy sie wyprowadzic oczywiscie o to co pytasz bez okresu wypowiedzenia ale tez jeszcze nie wiem (mam umowiona wizyte u prawnika) czy czasami nie musze tego pomieszczenia odnowic i czasami natychmiast sie wyprowadzic. Polecam natychmiast wypowiedziec umowe i w okresie wypowiedzenia szukac mieszkania. Napewno cos sie znajdzie. A to co tam jest to zostawic jak jest. Chyba ze ryzykujesz duza kaucje. U nas byla malutka bo tylko 350 euro i teraz zalujemy. Ale mam nadzieje ze w koncu z nimi wygramy i pokazemy ze obcokrajowcy tez moga sie bronic.

Dziekuje za odpowiedz. A czy wie ktos, czy jest - jesli tak to jaki jest na to paragraf, ktory okresla, ze jesli sa warunki, w ktorych nie da sie mieszkac badz wlasciciel nie wywiazuje sie ze swoich obowiazkow, mozna wypowiedziec wynajem mieszkania w trybie natychmiastowym.
Z gory dziekuje za odpowiedz.

Witam. Rowniez podepne sie pod watek.
Moj problem. Moja zona podczas wymiany slownej z wlascicielem( ciagle braki cieplej wody, brak mozliwosci podlaczenia internetu, o ktorym nas niie poinformowal, grzyb i proby samobojcze zony wlasciciela) powiedziala, ze mamy tego juz dosc wszystkiego i, ze sie wyprowadzimy. Godzine pozniej otrzymalismy pismo z data i podpisem, w ktorym wlasciciel informuje nas, ze akceptuje nasz ustny natychmiastowy kundigung. ( 'ich akceptire Ihre mundlische fristlose kundigung' ponizej data i podpis) Nastepnego dnia sam poszedlem i spytalem sie wlasciciela jak mam te pismo rozumiec. Odpowiedzial, ze tak jak napisal- mozemy sie zaraz wyprowadzic, bez 3 miesiecznego kundigunga itd. Wiec nie chcac byc dla kogos ciezarem i przede wszystkim rowniez majac dosc tej calej sytuacji, znalazlem w ciagu 3 dni inne mieszkanie ( tansze i duzo lepsze) i natychmiast powiadomilem mojego wlasciciela o terminie oddania kluczy. Wtedy moj wlasciciel powiedzial mi, ze to co napisal i sie pod tym podpisal jest nie wazne i musze mu 3 miesieczny kundigung napisac. Pytanie jest takie. Mam sie z nim sadowac czy lepiej przez 3 miesiace czynsz za dwa mieszkania placic?

Powrót