Nagle przestal wysylac alimenty

• Autor wątku Autor wątku crassulaovale
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crassulaovale

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam 18 lat i w tym roku skończyłem liceum i napisalem maturę jednak nie na tyle aby dostać się na wymarzone studia dlatego zamierzam poprawić za rok. Problem w tym ze chwilowa przerwa w edukacji spowoduje stałą przerwę w alimentach, dlatego chciałem sie zapisać do jakiejkolwiek szkoły policealnej aby miec papierek ze się dalej uczę. Kolejnym problemem jest to ze ojciec(radzi sie prawników)w tym miesiącu przestał przesyłać pieniądze. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Bez alimentów będę musial zrezygnować ze studiów i podjąć prace, mama mnie przez 5 lat sama nie utrzyma, dlatego proszę Was o odpowiedz, z góry dziękuję.

crassulaovale napisał:
chwilowa przerwa w edukacji spowoduje stałą przerwę w alimentach
Z ciekawości, dlaczego tak uważasz ?
Wyrok zasądzający alimenty został zniesiony ?
crassulaovale napisał:
ojciec(radzi sie prawników)w tym miesiącu przestał przesyłać pieniądze
Ciekawy jestem jakich prawników się radził.
crassulaovale napisał:
Co mam zrobić w takiej sytuacji?
Z wyrokiem udać się do Komornika.
Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jednak będzie szczera rozmowa z Ojcem i dojście do ugody.

Oby więcej takich prawników - kancelarie będą miały więcej wniosków.
Mama nie musi cię sama przez 5 lat utrzymywać - ale przez rok.
Zapisanie się do jakiejkolwiek szkoły tylko dla papierka jest raczej nie fair wobec ojca.
Zawsze możesz ten rok wykorzystać i popracować gdziekolwiek - nowe doświadczenie i mobilizacja do nauki.

RE: Przestał placic alimenty

jeżeli alimenty ustanowione sa przez sad to tylko on może je znieść. jeżeli dalej będziesz uczył się w systemie dziennym ojciec ma marne szanse na zniesienie.

Jeżeli przestał płacić to z wyrokiem sądu udaj się do komornika

"Z ciekawości, dlaczego tak uważasz ?
Wyrok zasądzający alimenty został zniesiony ?"
Nie, faktycznie, moj blad, wydaje mi sie po prostu ze ojciec mial ustawione zlecenie stale i ustawil date na czas skoczenia mojego liceum i po prostu zagapil sie.

"Mama nie musi cię sama przez 5 lat utrzymywać - ale przez rok."
Nie rozumiem jak to przez rok?

"Zapisanie się do jakiejkolwiek szkoły tylko dla papierka jest raczej nie fair wobecj ojca."
Masz racje, ale nie chce marnowac czasu na tym kierunku skoro ucze sie do poprawy matury, a ojciec sam z dobroci niestety nie zaplaci.

"Zawsze możesz ten rok wykorzystać i popracować gdziekolwiek - nowe doświadczenie i mobilizacja do nauki."
Znowu masz racje :D i tak wlasnie robie, zaraz po maturze znalazlem prace w Polsce na miesiac, teraz jestem w Anglii i tez pracuje, robie co moge i teraz tych alimentow mi nie potrzeba ale bedzie na studiach jak pracowac nie bede.

Mam tez pytane czy praca w Anglii(kolo 3 miesiecy) i stale zarobki nie sa powodem do anulowania placenia alimentow?

Skoro za rok pójdziesz na studia dzienne to ... przez rok a nie 5 lat

Znajomy mowil mi ze po raz zaprzestaniu placenia alimentow bardzo ciezko jest je odzyskac, czy to prawda? Czyli przez ten rok bym nie dostawal i gdybym rozpoczal studia znowu bym mogl je odzyskac droga sadowa?

crassulaovale napisał:
placenia alimentow bardzo ciezko jest je odzyskac, czy to prawda?
To prawda. Sąd może (nie musi, ale jednak może...) uznać, że się usamodzielniłeś. Dlatego jednak lepiej by było tę nauke na papierze kontynuować... Wybrac jakąś szkołę, która Ci sie przyda w przygotowaniach do poprawy matury.

Mam mozliwosc zapisania sie na kierunek w Anglii trwajacy rok. Czy to bedzie sie liczylo jako kontynuacja nauki? Godzin jest 16 tygodniowo.

Powrót