Nagrania audio artykułów

• Autor wątku Autor wątku matushaq691
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matushaq691

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

piszę z pytaniem odnośnie możliwości udostępniania treści artykułów z serwisów internetowych.

Otóż chciałbym stworzyć nagranie Audio z kilku artykułów znajdujących się w internecie. Załóżmy, że artykuły te znajdują się portalach wp.pl i newsweek. Czy jeśli nagram jak czytam te artykuły, wraz z podaniem źródła tych treści, autora, oraz przekierowaniem do strony źródłowej, to czy wówczas naruszam prawa autorskie?

A jeśli tak to co należałoby zrobić aby ich nie naruszać?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrawiam

matushaq691 napisał:
... Czy jeśli nagram jak czytam te artykuły, wraz z podaniem źródła tych treści, autora, oraz przekierowaniem do strony źródłowej, to czy wówczas naruszam prawa autorskie? ...
Samo nagranie nie narusza żadnych praw ale jeśli zaczniesz je rozpowszechniać bez zgody autora/uprawnionego to jak najbardziej naruszysz prawa autorskie majątkowe. Podanie źródła i autora to obowiązek lecz w żaden sposób nie zwalniający od posiadania odpowiedniego zezwolenia.

Dzięki.

Czy chcąc rozpowszechniać treści artykułów zawartych w jednym serwisie, muszę posiadać zgodę na każdy artykuł osobno czy mogę mieć taką zgodę na całość treści portalu?

Chodzi mi o możliwość stworzenia aplikacji, która działałby na zasadzie audiobooka z artykułami z serwisów. Pytanie, co musiałbym zrobić aby to zalegalizować?

matushaq691 napisał:
... muszę posiadać zgodę na każdy artykuł osobno czy mogę mieć taką zgodę na całość treści portalu? ...
To zależy do kogo należą autorskie prawa majątkowe.

Powrót