Nagranie wideo ze spektaklu teatralnego

• Autor wątku Autor wątku fiteg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fiteg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie.
Mój problem wygląda tak:
Teatr otrzymał od aktora występującego gościnnie zgodę na nagranie jego spektaklu, które ma służyć jako dowód i skarb teatralnego archiwum. Nagranie należy teraz do teatru. Jako, że jestem krytykiem teatralnym chciałbym aby teatr udostępnił mi to nagranie, a dokładnie wysłał na płycie CD. Czy jeżeli teatr wyśle mi to nagranie tylko i wyłącznie do mojego użytku, a ja nie będę go nigdzie rozpowszechniał, to czy zostaną złamane jakieś prawa autorskie?

Czekam niecierpliwie na odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
fiteg napisał:
Nagranie należy teraz do teatru.
Dla ścisłości należałoby powiedzieć, że prawa autorskie i pokrewne do tego nagrania należą do teatru, jeśli teatr był producentem tegoż - vide USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp)
Przepis prawny:
Art. 87.
Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, zawarcie przez artystę wykonawcę z producentem utworu audiowizualnego umowy o współudział w realizacji utworu audiowizualnego przenosi na producenta prawa do rozporządzania i korzystania z wykonania, w ramach tego utworu audiowizualnego, na wszystkich znanych w chwili zawarcia umowy polach eksploatacji.

Jeśli więc teatr posiada (majątkowe) prawa autorskie i pokrewne do nagrania, to może nim dysponować wedle własnej woli, czyli może go również udostępnić nieodpłatnie dla celów recenzji.

Jeśli zaś chodzi o wykorzystanie tego nagrania do recenzji, to zapoznaj się z wątkiem http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html, a w szczególności z Art.29. upaipp.

Powrót