Nagranie z apelu szkolnego.

• Autor wątku Autor wątku pytanie za 100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pytanie za 100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Sytuacja wygląda tak. Nagrałem córkę na apelu szkolnym a wraz z nią jeszcze kilkoro dzieci. było to lat temu 3. rok temu kiedy psuł mi się laptop na który ów video przerzuciłem aby nie utracić filmu wrzuciłem owe video na kanał YT wraz z innymi moimi prywatnymi filmami (moich dzieci). Córka podała nazwę koleżance z klasy video z ich pasowania a ta koleżanka rozesłała to do innych koleżanek z klasy. Jedna z mam zbulwersowała się,że nie zapytałem o zgodę czy mogę to video udostępniać. Fakt nie zapytałem (nawet do głowy mi to nie przyszło bo bardziej chodziło mi o nie utracenie nagrania). Kazała mi to natychmiast usunąć. Ja zalogowałem się na konto YT i zrobiłem film jako prywatny, nie ma możliwości wyszukania go po nazwie. Jednak matka dziewczynki powiedziała,że sprawę zgłosi na policje. Jakie grożą mi konsekwencje?

PS. dodam że w tamtym roku szkolnym dzieci miały zgodę na przetwarzanie danych osobowych oraz wizerunku podpisaną w szkole (nie jestem nauczycielem). Ja też zgody nie miałem.

A jeśli nie wyśmieją? Jakie konsekwencje mi wówczas grożą? Powiedziała w tej złości,że powinienem jej zapłacić za rozpowszechnianie wizerunku więc widocznie chodzi jej o grzywnę. Ale dodam bo może to jest istotne,że ów film miał zaledwie 3 polubienia i 50 wyświetleń. Tak więc nie zarobkowałem w żaden sposób na kanale YT. Też coś wspominała o sądzie. czyli w zamiarze jest założenie mi sprawy. Czy to,że jest to impreza szkolna gdzie moje dziecko wraz z innymi dziećmi mówiło wierszyki, śpiewało piosenki nie podlega temu,że była to impreza (może nie masowa ale byli na niej rodzice, nauczyciele i cała społeczność szkolna, rada rodziców bądź jej przedstawiciele, zaproszeni goście typu wójt, przewodniczący rady) a jej dziecko jak i moje to tylko element całego przedstawienia?

Czyli takie video mogło być udostępnione bez zgody opiekunów prawnych dzieci występujących w tym apelu?

Przepis prawny:
Art. 81.
[Ochrona wizerunku osoby]

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
http://forumprawne.org/prawo-autors...utorskim-prawach-pokrewnych-2.html#post660885

Temat omawiany wielokrotnie, uzyj opcji Szukaj
menu_open.gif
.

Dziękuję za wszelkie wskazówki, rady i cierpliwość. Proszę mi wierzyć,że szukałem i również znalazłem w odpowiedziach ten artykuł. Chodzi mi o interpretację choćby jednym słowem TAK lub NIE czy takie video mogło się znaleźć w sieci bez zgody opiekunów prawnych występujących tam dzieci. Nie jestem obiegany" w prawie więc ciężko mi zreinterpretować czy owy apel szkolny można nazwać imprezą masową. Jakby nie było tej pani dziecko można też "podpiąć" pod "jeden szczegół całości", jak również inne dzieci w tym moja córka.

Powrót