Nagranie zatrzymania.

• Autor wątku Autor wątku bartekmm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartekmm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

ostatnio słyszałem, że każdy kontakt z policją mam prawo nagrać np. telefonem komórkowym co może posłużyć mi jako dowód w sądzie. Z doświadczenia wiem, że gdy policja spisywała mnie np. za przechodzenie na czerwonym świetle nie pozwalali mi korzystać z telefonu - np. odpisać na SMS'a.
Jak to dokładnie jest opisane w prawie?

Kup sobie dyktafon zakamuflowany w jakimś przedmiocie codziennego użytku, a problem rozwiąże się sam.

marian.o. napisał:
Praktycznie telefon zostanie Ci wyrwany, a dane usunięte.
Kolejny jasnowidz na forum. Przyda się twoja pomoc przy przewidywaniu dokładnych wyroku na podstawie jednozdaniowych opisów przestępstw.

w 95% przypadków tak jest. Chyba, że akurat trafisz na normalnych funkcjonariuszy.
PS. Czy to nie czasem policja/prokuratura oficjalnie zatrudniła do pomocy jasnowidza?

marian.o. napisał:
w 95% przypadków tak jest.
Proszę, jaka dokładność :)

A ja sądzę, że nie powinniśmy uogólniać. Karygodne zachowanie delikwentów z nagrania nie świadczy, że tak się zachowa każdy, czy też przeważająca większość f-szy. Tym bardziej po zrobieniu cyrku medialnego z tej kompromitującej sceny. Wiemy, jakie są realia, ale nie zakładajmy najgorszego.

marian.o. napisał:
... Praktycznie telefon zostanie Ci wyrwany, a dane usunięte. Możesz nawet zostać za to pobity. ...
Kompletna bzdura, działanie całkowicie bezprawne.

LeszsekS napisał:

Może i tak, niestety na większości osiedli tak wyglądają interwencje. Nie mówię, że niesłusznie, bo to co te hordy bandziorów wyprawiają to przechodzi ludzkie pojęcie. Niestety legalnie sobie z nimi nie dają rady więc trzeba sięgać po inne środki, a nagrania mogły by to szybko ukrócić.

Cytat:
Napisał/a marian.o. Zobacz post
w 95% przypadków tak jest.

Proszę, jaka dokładność

A ja sądzę, że nie powinniśmy uogólniać.
- A ja sądzę że kolega wcale nie uogólnia. 95% to przecież nie są wszyscy prawda? ;P Prawdziwe uogólnianie to tezy według których 100% jest dobra bo 5% zachowało się w porządku.
Cytat:
... Praktycznie telefon zostanie Ci wyrwany, a dane usunięte. Możesz nawet zostać za to pobity. ...

- "Ukradłem koledze telefon" - "Kompletna bzdura - przecież kradzieże są nielegalne więc nie mogłeś tego zrobić" xD
Cytat:
Praktycznie telefon zostanie Ci wyrwany, a dane usunięte.

Kolejny jasnowidz na forum. Przyda się twoja pomoc przy przewidywaniu dokładnych wyroku na podstawie jednozdaniowych opisów przestępstw.
Wam nawet skopiowany opis z akt sprawy nie wystarczył bez sygnaturki i właściwości miejscowej :D Natomiast więcej o zdarzeniu znaczących szczegółów nie można powiedzieć. Cała kwintesencja została oddana.

marian.o. napisał:
w 95% przypadków tak jest. Chyba, że akurat trafisz na normalnych funkcjonariuszy.
PS. Czy to nie czasem policja/prokuratura oficjalnie zatrudniła do pomocy jasnowidza?

Hehe, a potem mendy się chwalą że sprawca została zidentyfikowany a sprawiedliwości znów (niestety) stało się zadość.

Nie ma co się śmiać tylko zacząć ozywać opcji - edytuj zamiast pisać posta pod postem oraz multi-cytowania.

Powrót