nagranie

• Autor wątku Autor wątku Japonka.1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Japonka.1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
dobry wieczór. mam problem. wygrałam sprawę karną w sądzie 1 instancji. w tej sprawie posłużylam się nagraniem z monitoringu z jednego z marketów. teraz tamta osoba co została skazana oskarżyła mnie o bezprawne posługiwanie się nagraniem z jej wizerunkiem. dodam że sąd to nagranie uznał jako dowód. czy ktoś może mi powiedzieć czy ona ma szansę na wygranie sprawy?

nie- nie wiesz czy, nie- nie ma szansy

Z racji tego, że Sąd dołączył do akt nagranie jako dowód, definitywnie odpadła przesłanka bezprawności. Wobec czego nie możesz zostać skazana ani pociągnięta do odpowiedzialności cywilnej.

Czyli mogę spać spokojnie? dzięki bardzo

Aha jeszcze jedno. ta osoba, która mnie skarży o bezprawne posługiwanie się nagraniem z jej wizerunkiem ona sobie wymyśliła zadośćuczynienie za naruszenie jej dóbr osobistych. Właśnie dostałam wezwanie do Sądu bo ona wystosowała pozew o zapłatę jakiejś tam kwoty. Czy ona w ogóle może coś takiego zrobić? Poza tym chyba najpierw jeżeli już powinnam zostać skazana a dopiero później może ewentualnie składać jakieś pozwy o zapłatę. Mam rację?

Przecież nie upubliczniłaś tego nagrania a przedstawiłaś sądowi jako dowód. Czy ta osoba jest blondynką?

>Czy ona w ogóle może coś takiego zrobić?

Każdego można pozwac o wszystko. Inna sprawa, czy się wygra.
Proponuję ci wziąc dobrego adwokata. Strona przegrywająca będzie musiała za niego zapłacic... ;-)

Oczywiście, jeżeli adwokat zgodzi się na tylko na stawkę z rozporządzenia, bo wyższej Sąd nie zasądzi.

Pozew do Sądu kieruje się właśnie po to, żeby zmusić kogoś do danego zachowania w przypadku dóbr osobistych np. do zapłacenia zadośćuczynienia.
To na powodzie (czyli osobie wnoszącej pozew) ciąży obowiązek udowodnienia faktu naruszenia jej dóbr osobistych. Jeżeli sytuacja jest tak klarowna jak przedstawiasz to Sąd powinien wyśmiać jej żądanie, a pozew oddalić.

Btw sądzić można się ze wszystkimi o wszystko, kwestia tylko czy się wygra:)

Powrót