G
galaktyczny12
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam prowadzę kanał o tematyce rolniczej od dłuższego czasu zastanawia mnie to czy to co robię kiedyś odbije się na moją nie korzyść . otóż filmy nagrywam z zainteresowania technikom rolniczą . zanim zacznę nagrywać oczywiście pytam rolnika o zgodę zazwyczaj wszyscy się zgadzają jak nie to nie nagrywam. filmy montuje tak żeby nie było widać żadnej osoby ale czy może być tak że ten którego nagrywam próbując wyłudzić jakieś pienjądze za prawa autorskie powie że nie chciał być nagrywany i poda mnie o to do sądu czy na policje że nagrywałem jego sprzęt ? bo zgodę o nagrywanie mam ale to nie jest nigdzie napisane ponieważ działam prywatnie a duże firmy np. biogazownie , mleczarnie , produkcje pasz mają zgodę na piśmie. miałem nawet sytuacje że ojciec jednego gospodarza pozwolił mi nagrywać a jego syn nie chciał być nagrywany i mówi że może mnie podać o to na policje i będę mu płacił za prawa autorskie . ale powiedziałem mu że jak się państwo nie dogadali co do nagrywania to ja filmy usunę i usunołem tak się zakończyła ta sprawa . Jak to jest z tym wytłumaczy mi ktoś ?