Nagrywanie badania w OZSS

• Autor wątku Autor wątku pace
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pace

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam Was serdecznie po dłużej nieobecności na forum.
Czy jest jakiś przepis , artykuł zabraniający nagrywanie fonii z badania w OZSSie?
Zaznaczam , że już na wstępie (jak by to była najważniejsza sprawa) zostałem przez Panie specjalistki ostrzeżony , że jeżeli ujawnią , że nagrywam przebieg badania to zgłoszą to organom ścigania bo jest to zabronione .
Kazały mi przy tym podpisać dokument , na którym zobowiązałem się , że nie będę nagrywał badania. Podpisałem a i tak nagrywałem.

Zaznaczam , że opinia została sporządzona oczywiście fałszywie i nagranie z niego może być bezsprzecznym dowodem na kłamliwe zarzuty Pań specjalistek.
Czy ktoś przerabiał taki przypadek? Co w takim przypadku robić?
Jakiś ku... bunt systemu przeciwko ojcom , z każdej strony kłamstwo , kłamstwo i historie wyssane z palca bez żadnego dowodu

Czy na tym podpisanym przez Ciebie dokumencie była podana podstawa prawna?

Biegłe (bo zapewne kobiety) nie wyssały tego z palca, tylko opierały się na informacjach przekazanych przez matkę dziecka.

No właśnie jak bym pamiętał treść tego pisma co podpisywałem to bym nie zadawał tutaj pytania. Chociaż z drugiej strony jak by tam była podana podstawa prawna to i tak po wyjściu bym jej nie pamiętał. Więc to ja pytam Was czy jest taka podstawa prawna aby zabronić badanemu rejestrowanie przebiegu badania na przykład na dyktafonie .

Co do konsekwencji za nagrywanie, to musiałbyś zapytać w dziale karnym.

To zależy, jeśli nie może być zakwalifikowane jako podsłuch to nie ma żadnych.

To rodzi się kolejne pytanie o kryterium klasyfikacji / podstawy prawnej . Czy nagrywanie przebiegu własnego badania w OZSS jest podsłuchem?

Boją się, robią błędy, więc się zabezpieczają. Takie deklaracje o nienagrywaniu są niewiele warte w takiej konkretnej sytuacji. Nie można tego publikować, o ile nie wymaga tego dobro społeczne, można posiadać nagranie, robić sobie z tego notatki.

Dwa razy przerabialam "nielegalne" nagrania,raz w karnej,drugi w cywilej. W jednym i drugim przypadku pomogło stwierdzenie,iz nie nagrywam rozmowcy,tylko siebie (bo sie stresuje i zawsze moge czegos waznego zapomnieć),a dwa,ze w karnej sedzia poinformował mnie ze nawet jesli nagranie zostalo wykonane niezgodnie z prawem,tj. Nagrywani nie zgadzali sie na ten fakt,ale to,co nagrane bylo kluczowym dla sprawy,to i tak zostana one wykorzystane.
Powodzenia!

Ps.jest na to jakis przepis,ale z głowy nie pamietam,a nie mam w tej chwili czasu grzebac.

tembo napisał:
... Nie można tego publikować, o ile nie wymaga tego dobro społeczne, ...
Bzdury, nie ma takiej regulacji prawnej.
Benja napisał:
... ze w karnej sedzia poinformował mnie ze nawet jesli nagranie zostalo wykonane niezgodnie z prawem,tj. Nagrywani nie zgadzali sie na ten fakt,ale to,co nagrane bylo kluczowym dla sprawy,to i tak zostana one wykorzystane. ...
Mylisz pojęcia i piszesz nie na temat, tutaj nie chodzi o dowody uzyskane w sposób bezprawny.

Ostatnia edycja:
Dyskusja trwa a nikt nic konkretnego nie przytoczył.
Mi osobiście wydaje się , że zakaz nagrywania jaki został mi postawiony był tylko i wyłącznie wymysłem pań specjalistek z OZSS , które już wcześniej planowały mataczenie w sprawie i chciały zabezpieczyć się na wszelki wypadek przed udowodnieniem ich przyszłych kłamstw.

LeszsekS napisał:
Bzdury, nie ma takiej regulacji prawnej.

Praktyka pokazuje co innego, bywają takie sytuacje. Ale, ja też nie wierzę, że w OZSS podłożą się w jakiś sposób czy będą bardzo lekkomyślni, raczej się wszyscy pilnują, bo są słabi, więc to nie jest taka sytuacja, gdy dla dobra wyższego, można naginać prawo.

Z OZSS można walczyć jedynie przez biegłych sądowych, a w takich sytuacjach dobre nagranie bardzo się przydaje.

Odpowiem sobie sam... może komuś też się przyda

znalazłem niestety DZ.U z dn. 18 września 2015 poz. 1418 o opiniodawczych zespołach sądowych specjalistów oraz
zarządzenie Ministra sprawiedliowości z dn. 1 lutego 2016 w sprawie ustalenia standardów metodologii opiniowania w opiniodawczych zespołach sądowych specjalistów gdzie w pkt 5 "proces diagnostyczny"pisze :
"poinformowanie osób badanych o braku zgody na rejestrację badania (...)"

Czyli mają podstawę prawną żeby zabronić nagrywanie badania

pace napisał:
... Czyli mają podstawę prawną żeby zabronić nagrywanie badania
Nie, mają podstawę prawną do poinformowania o braku zgody, a jedynym skutkiem jest odstapienie od badania. Proszę czytać ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
Jak zwał tak zwał , skutek taki , że moje nagranie zarejestrowane wbrew zakazowi(do którego jest podstawa prawna) jest tworem nielegalnym .
A myślałem, że nikt nie ma prawa zabronić mi nagrywać własne badanie

No to jaki skutek ma w takim razie podpisywanie oświadczeń o nienagrywaniu jak i tak nagrywam... i mogę to wykorzystać bez konsekwencji
dziecinada ? sztuka dla sztuki?

O konsekwencjach możesz doczytać w przytoczonym przez siebie rozporządzeniu.

lepiej się nie przyznawać :) wiecie czy na OZSS można odmówić tylko zastosowania metod projekcyjnych ? ja zamierzam grzecznie odmówić takich metod w stosunku do siebie i dziecka

Powrót